Міксер і блендер - незамінні домашні помічники, які суттєво спрощують готування. Обидва прилади підходять для змішування продуктів, але коли справа доходить до вибору, у домогосподарок відразу виникає багато питань: що краще - міксер або блендер, в чому принципові відмінності між пристроями, якому з них віддати перевагу. Порівнювати ці прилади непросто, адже вони розроблені для різних цілей і не завжди стають заміною один одному. Проте вибрати щось одне все ж можна, головне - визначити для себе, які страви будуть готуватися частіше.

ручний блендер та міксер від Браун

Основні відмінності та переваги блендера

Щоб з'ясувати, чим відрізняється блендер від міксера, для початку розглянемо основні переваги першого апарату. Блендери з'явилися ще в 1922 році і спочатку являли собою циліндричні ємності з ножами, розміщені на підставці з електродвигуном. При запуску мотор приводив до руху леза, які подрібнювали вміст чаші. Таке виконання апарату збереглося до наших днів. Сьогодні ці прилади звуться «стаціонарні» та широко застосовуються для змішування.

Поступово в ужиток увійшов і другий різновид блендерів – заглибні або ручні. Їх відмінності від стаціонарних пристроїв в тому, що вони виглядають як рукоять з електромотором, на кінці якої розташовуються леза. Ці моделі необхідно тримати в руці і періодично занурювати в чашу з продуктами, що змішуються.

Незалежно від конструкції, всі сучасні блендери мають ряд переваг:

  • здатність подрібнювати інгредієнти з будь-яким ступенем твердості, навіть шматочки льоду;
  • широкий функціонал - багато апаратів мають допоміжні насадки, які здатні не просто змішувати, а й молоти каву, шаткувати овочі або готувати пюре;
  • подрібнення вмісту до однорідності;
  • робота на підвищених швидкостях, що дозволяє готувати максимально швидко.

Чим вигідно відрізняється міксер від блендера

Перш ніж розглянути, що краще - блендер або міксер, варто з'ясувати плюси і другого пристрою. Міксери створені ще раніше. Перша модель апарату належить інженеру Ральфу Коллієра, який в 1856 році придумав пристрій для збивання яєчних жовтків. Спочатку замість вінчика він мав лопаті і був механічним, але в 1885 році на світ з'явився електричний апарат, який розробив американський технолог Руфус Істман.

В основі конструкції міксера лежить корпус з мотором, який може бути обладнано двома вінчиками. Насадки занурюються в інгредієнти і починають обертатися навколо осі, що дозволяє збити продукти до пишної піни. Прилад має кілька швидкостей і часто комплектується допоміжними насадками, призначеними для тіста. До його плюсів відносять:

  • збивання інгредієнтів до повітряної суміші;
  • можливість працювати не тільки з рідкими продуктами, а й з тістом;
  • тривала робота без перегрівання.

Щоб прилад повноцінно справлявся зі своїми обов'язками, важливо грамотно підійди до його вибору - з урахуванням потужності, матеріалу корпусу, швидкісних режимів. Більш детально про те, як правильно вибрати міксер, ви дізнаєтеся з нашої статті за посиланням.

відмінності блендера від міксера

У чому різниця між блендером і міксером: ключові нюанси

До головної функції блендера і міксера відносять змішування, але пристрої багато в чому відрізняються один від одного. Перша відмінність - в особливостях конструкції лопатей. Якщо в міксерах вони являють собою каркас із дроту, то в блендері це ножі особливої форми, що забезпечує тягу продуктів на дно ємності.

Друга відмінність полягає в тому, що міксер може змішувати тільки рідкі речовини, тоді як гострі леза блендера підійдуть для подрібнення більш твердих продуктів. При його застосуванні можна буквально перетворювати в пил горіхи, сухарі, кавові зерна, перець горошком і багато іншого.

По-третє, різниця між міксером і блендером - в продуктивності. Міксери виготовляються з потужністю не більше 0,4 кВт. Виняток становлять тільки стаціонарні різновиди, які мають до 0,7 кВт. Блендери відрізняються тим, що їх потужність досягає 1,2 кВт і вище. Цей критерій є одним з найважливіших при виборі пристрою, тому перед купівлею рекомендуємо ознайомитися з нашою статтею за посиланням та докладно дізнатися, як вибрати блендер.

Міксер і блендер - комбіновані прилади 2 в 1

Щоб полегшити купівлю і не змушувати господарку вибирати між двома приладами, деякі виробники випускають комбіновані апарати 2 в 1. Зазвичай це традиційні блендери, які мають в комплектації два вінчика. Такі моделі відрізняються компактністю і працюють з невисокою потужністю. З їх допомогою однаково зручно збивати, перемішувати, молоти і виконувати багато інших дій для приготування повноцінних домашніх страв.

В окремих випадках комбіновані моделі виглядають як цілі кухонні комбайни, які вміють не тільки мішати та збивати, але і обробляти м'ясо, готувати томатний сік, молоти крупи та ін. Ці пристрої відрізняються високою потужністю, а всі операції в них проводяться за допомогою натискання відповідної кнопки. Якщо вибирати такий апарат, потрібно враховувати, що він має високу вартість. До того ж далеко не всі його функції можуть знадобитися в повсякденному житті.

Чи можна замінити міксер на блендер?

Якщо взяти до уваги, що обидва кухонних прилади бувають ручними та стаціонарними, то можна цілком говорити про їх взаємозамінність. Правда, застосовувати один апарат замість іншого можна далеко не в усіх випадках. Молодим мамам більше підходять блендери, які дозволяють збивати дитяче харчування без насичення повітрям. Головне - навчитися правильно працювати з приладом (про те, як користуватися блендером, читайте в нашій статті). Професійні кулінари вважають за краще міксери, оскільки ці пристрої відрізняються простотою в застосуванні та ідеально справляються з білками, кремами та соусами.

блендер чи міксер 2 в 1

Що краще вибрати для дому?

Розібравшись, чим відрізняються ці пристрої, залишається тільки визначитися з підбором відповідного апарату. Тут варто подумати, яку їжу ви переважно готуєте найчастіше. Розглянемо можливості та функції апаратів на прикладі декількох популярних страв.

Омлет

Оскільки всі компоненти омлету мають рідку консистенцію, змішувати їх можна і тим, і іншим пристроєм. Однак потрібно враховувати, що страви, приготовані за допомогою міксера, відрізняються більшою пишністю, так як апарат не тільки перемішує, а й збиває.

Пюре з картоплі

Для пюре краще використовувати блендер. Його ножі максимально ретельно подрібнюють варену картоплю, не залишаючи навіть найдрібніших грудочок. Оптимальним рішенням у цьому питанні стане модель стаціонарного типу. Ручний блендер хоч і впорається з перемішуванням, але на приготування піде більше часу, ніж при використанні звичайного товкачика. До того ж апарат розрахований на роботу з м'якими інгредієнтами, тому від нього швидко втомиться рука, а сам блендер буде перегріватися. Міксери непридатні для пюре, але їх можна застосовувати для готової страви, щоб надати їй пишності.

Тісто

Якщо перед вами стоїть завдання приготувати тісто рідкої консистенції, з цим впораються обидва пристрої. Різниця тільки в тому, що за рахунок міксера його можна зробити більш повітряним. Щоб замісити круте тісто, варто попрацювати руками, оскільки і той, і інший апарат навряд чи допоможуть в цій нелегкій справі.

Молочний коктейль

Кращі коктейлі виходять завдяки міксеру. Він здатний швидко збити молоко та морозиво, зробивши напій пінистим і повітряним. Якщо ви хочете додати в коктейль тверді інгредієнти (наприклад, фрукти або горіхи), рекомендуємо вибирати блендер. Щоб текстура напою після його застосування стала більш ніжною, можна використовувати вінчик.

Соуси

При виборі того чи іншого пристрою для приготування соусу потрібно відштовхуватися від використовуваних інгредієнтів. Якщо ви готуєте з рідких продуктів, то підійдуть обидва прилади. А ось плануючи додавати в соус тверді компоненти (оливки, горіхи та ін.), доцільно змішувати їх за допомогою блендера.

Білки та вершки

Яєчні білки, вершки та інші продукти, які необхідно збивати в пишну піну, краще обробляти міксером. Іноді вдома можна користуватися і блендером, але якщо, наприклад, вам потрібно збити білок до твердого піку, без міксера не обійтися.

Креми

Для кремів працює те ж саме правило, що і для соусів. Якщо інгредієнти рідкі, можна обмежитися міксером. Для десертів, які містять тверді продукти, більше підійде блендер.

Таким чином, в господарстві можуть стати в нагоді і той, і інший апарат. Кожен з них буде використовуватися для вирішення конкретних завдань і допомагати в приготуванні чудових кулінарних шедеврів. Щоб підібрати дійсно якісні пристрої, зверніть увагу на асортимент нашого магазину. У нас можна знайти блендери і міксери від німецької компанії Braun, які ідеально справляються зі змішуванням продуктів. Моделі виробника відрізняються максимальною зручністю та функціональністю. З ними ви зможете оперативно та якісно приготувати будь-яку страву, чи то майонез, десерти або тісто на пиріжки.

блендер чи міксер для приготування різних страв