Гоголь-моголь – це десерт родом із дитинства. За давніх часів його любили і діти, і дорослі, але сьогодні, на жаль, вже мало хто згадує, як правильно зробити гоголь-моголь із яєць та цукру. І даремно, адже цей чудовий коктейль має цілющі властивості, не вимагає складних інгредієнтів і готується за лічені хвилини. Якщо розібратися, як приготувати гоголь-моголь, можна легко зробити його в домашніх умовах та побалувати своїх домочадців новими смаками.
Що це таке – гоголь-моголь, склад
Гоголь-моголь є солодким десертом, який традиційно готується з яєць та цукру. Інгредієнти ретельно збивають за допомогою міксера, а потім подають у прозорій склянці. Про те, що таке міксер, можна дізнатися за посиланням. У класичному виконанні гоголь-моголь має м'який та солодкуватий смак із легким запахом курячих яєць. Щоб зробити його більш насиченим, багато господинь розбавляють традиційний рецепт додатковими компонентами:
- ваніллю;
- лимонним соком;
- медом;
- цедрою апельсина чи лимона;
- ягодами;
- лікером, коньяком.
З'ясовуючи, як зробити коктейль, слід розуміти, що він є не лише смачним десертом, але й корисною стравою. Його можна використовувати як зігрівальний засіб для підвищення імунітету або при лікуванні кашлю. Цілюща сила у поєднанні з відмінними смаковими характеристиками роблять гоголь-моголь бажаним напоєм на кожному столі.
Історія появи продукту
Походження коктейлю, як і його назви, достовірно не встановлені. За однією з версій десерт винайшов німецький кондитер Манфред Кьокенбауер, який називав його Kuddel-Muddel (у перекладі з німецької – «суміш»). Інша історія свідчить, що творцем гоголь-моголя був якийсь Гогель із міста Могильов, який втратив голос і вигадав коктейль «гогель-могиль», щоб вилікувати свої голосові зв'язки. За цією ж версією, польська графиня Броніслава Потоцька удосконалила його рецептуру, а слово "гогель" у назві замінила на "гоголь".
Поступово десерт набув популярності у багатьох країнах. Його використовували як з лікувальною метою, так і просто для підняття настрою. Згодом страву стали готувати на Великдень, використовуючи як покриття для пасок. Після нанесення на випічку гоголь-моголь висихає та створює солодку скоринку, яка надає виробам більш привабливого смаку. Про те, як зробити гоголь-моголь для паски, ми розглянемо нижче.
Користь та шкідливість
Найбільшу цінність у складі гоголь-моголя мають курячі яйця. Пояснюючи, як приготувати десерт, відзначимо, що вони містять у собі безліч мінералів і вітамінів, які сприятливо впливають на організм людини. У яйцях присутні кальцій, залізо, селен, магній, каротин, вітаміни С, D, групи В. Також вони багаті на амінокислоти, які відповідають за енергетичний обмін і метаболізм. Часто в гоголь-моголь додають мед, сік лимона та інші продукти, які роблять десерт ще кориснішим для здоров'я.
При регулярному вживанні коктейль впливає наступним чином:
- лікує ларингіт, ангіну, трахеїт;
- знищує хвороботворні бактерії;
- допомагає при сильному кашлі;
- усуває подразнення шлунку, спричинене вживанням алкогольних напоїв;
- відновлює втрачені сили;
- покращує потенцію у чоловіків.
З'ясовуючи, як приготувати гоголь-моголь, зауважте, що десерт має деякі обмеження до використання. Його не рекомендується вживати дітям молодше 3 років і людям, які страждають на алергію на білки. Не варто зловживати коктейлем при цукровому діабеті, адже у його складі міститься цукор, який може спричинити підвищення рівня глюкози у крові.
Як зробити в домашніх умовах: популярні рецепти
Існує чимало рецептів, як приготувати гоголь-моголь своїми руками. Для збивання можна користуватися будь-якими підхожими інструментами – міксером, блендером або просто кухонним вінчиком. Про те, чим міксер відрізняється від блендера, читайте за посиланням.
Гоголь-моголь із яєць та цукру
Для початку розповімо, як зробити гоголь-моголь оригінальним способом. Класична рецептура вважається найбільш поширеною і широко застосовується як основа для інших рецептів десерту. Щоб збити коктейль, потрібні 2 курячих яєць, 3 ч. ложки цукру, щіпка солі. Весь процес приготування відбувається так:
- Пояснюючи, як приготувати страву, відзначимо, що насамперед слід відокремити жовтки від білків. Приберіть останні на холод і зачекайте близько чверті години.
- Введіть у жовток половину приготовленого цукру, посоліть, а потім збийте масу за допомогою міксера.
- Дістаньте з холодильника охолоджені білки, всипте залишок цукру, збийте до утворення піни.
- Додайте білкову масу в жовткову суміш, змішайте та перекладіть у склянку або креманку.
- Зверху готову страву можна посипати корицею або подрібненим мускатним горіхом.
Для приготування важливо використовувати якісний міксер, який має достатню потужність для збивання в піну. Саме такі пристрої можна знайти у нашому фірмовому інтернет-магазині. Ми пропонуємо господаркам високотехнологічні міксери Braun, які допоможуть швидко і просто приготувати чудовий коктейль. Їх можна використовувати не тільки для гоголь-моголя, але й для будь-яких інших страв. Наприклад, за посиланням можна дізнатися, як правильно збити вершки.
З білка
У жовтках міститься багато холестерину, тому деякі господині готують гоголь-моголь лише з білків. Як зробити десерт у такий спосіб? Просто відокремте два білки і збийте їх із двома чайними ложками цукру. Докладніше про те, як правильно збити білки з цукром, ви зможете дізнатися зі статті за посиланням. За бажанням в готову масу можна додати будь-який фруктовий сік або тертий шоколад.
Для пасок
Розповідаючи, як зробити гоголь-моголь на паску, потрібно зазначити, що для його приготування потрібен мінімальний набір інгредієнтів. Приготуйте 3 яйця, столову ложку соку лимона та склянку цукру. Відокремте білки і охолодіть їх у холодильнику. Далі починайте збивати спочатку без цукру, а потім з поступовим додаванням солодкого продукту. На завершення влийте лимонний сік і збийте до пишної, густої структури. Помістіть отриману масу на паски і дочекайтеся висихання.
Від кашлю
Розглянемо, як робиться цілющий коктейль, який допомагає справлятися із кашлем:
- Відокремте білки двох яєць від жовтків, додайте в них 3 ч. ложки цукру і збийте до однорідної консистенції.
- До жовтка додайте 10 г розтопленого вершкового масла, змішайте.
- З'єднайте всі інгредієнти, ще раз перемішайте та використовуйте для лікування.
Якщо вам необхідно приготувати гоголь-моголь для відновлення голосу, достатньо змішати одне яйце з накришеним хлібним м'якушем, сіллю та будь-якими приправами за смаком.
Для дітей
Розповідаючи, як приготувати коктейль для дітей, зазначимо, що замість курячих яєць краще використовувати перепелині. Для десерту приготуйте такі продукти:
- 200 мл молока;
- 4 ч. л. меду;
- 3 ч. л. цукру;
- 2 яйця;
- 50мл фруктового соку.
Молоко підігріваємо та розчиняємо в ньому мед. Відокремлюємо жовтки, змішуємо їх з цукром і ретельно збиваємо до загуснення. З'єднуємо молоко з жовтковою масою та фруктовим соком, ще раз змішуємо міксером. Переливаємо коктейль у склянку, посипаємо корицею, подрібненими горішками або прикрашаємо столовою ложкою солодкої шоколадної глазурі.
Поради шеф-кухарів
Розглядаючи, як приготувати гоголь-моголь, варто дотримуватись деяких простих правил. Насамперед, для збивання бажано використовувати тільки свіжі курячі яйця, щоб унеможливити ризик зараження сальмонельозом. Для перевірки опустіть яйце у склянку з холодною водою. Якщо воно плаває на поверхні, значить має не першу свіжість. Також не завадить скористатися такими рекомендаціями шеф-кухарів:
- Щоб уникнути зараження сальмонельозом, ретельно промивайте яйця перед готуванням під проточною водою. Додатково можна скористатися щіткою, яка очистить всі забруднення на шкаралупі.
- З'ясовуючи, як зробити десерт правильно, зверніть увагу, що він буде смачнішим при використанні домашніх яєць. Магазинні мають не такий виражений аромат, а жовток у них світліший.
- Купуючи яйця в магазині, звертайте увагу на дату виготовлення. Якщо минуло вже понад 5-7 днів, такий продукт краще не купувати.
- Замість цукру у коктейлі можна використовувати цукрову пудру. Як приготувати її самостійно? Візьміть необхідну кількість цукру і розітріть його в ступці до пилоподібної консистенції. Щоб не працювати вручну, можна розтирати продукт у кавомолці.
- Якщо ви вивчаєте, як приготувати гоголь-моголь при ангіні у дорослої людини, додайте трохи алкоголю. Ром або коньяк матиме дезінфікуючу дію, зігріє та пом'якшить кашель.
- Відхаркувальні властивості коктейлю можуть надати кілька крапель йоду.
Якщо розібратися, як зробити гоголь-моголь самостійно, можна отримати чудовий десерт, який порадує і дорослого, і дитину. Незалежно від мети приготування – для лікування або просто для задоволення, коктейль внесе різноманітність у ваше меню та буде доречним на будь-якому кухонному столі.