Як приготувати смачні вареники на парі в пароварці? Існує багато рецептів, які дозволяють зробити начинку соковитою та ароматною, а тісто - ніжним і м'яким. Багатьма з них користувалися ще наші бабусі. Але якщо в ті часи їм доводилося готувати в звичайній каструлі, то зараз на допомогу приходять сучасні пароварки, які значно полегшують працю будь-якої домогосподарки. Про те, що таке пароварка, можна дізнатися за посиланням. Тут же ми розглянемо кращі рецепти вареників на парі та розповімо, як готувати цю ситну страву в домашніх умовах.

як приготувати вареники в пароварці

Як приготувати вареники з вишнею

Вареники з вишнею прекрасно підходять для дитячого сніданку або в якості пісної страви. Характерна вишнева кислинка додає їм вишуканого смаку та перетворює на справжній кулінарний шедевр. Приготування вареників з вишнею в пароварці не займе багато часу. Для цього потрібно виконати наступні дії:

  • Збийте одне яйце в мисці та додайте 200 мл кефіру.
  • Насипте в масу 0,5 ч. л. солі та 1 ст. л. цукру, гарненько змішайте.
  • Погасіть оцтом соду в кількості 0,5 ч. л. Вступаючи в реакцію з кефіром вона наповнить тісто мікроскопічними бульбашками повітря і зробить його ніжним.
  • Додайте борошна стільки, щоб вийшло еластичне тісто. Підсипайте його невеликими порціями. Як тільки тісто буде складно замішувати ложкою, перекладіть його на стіл і продовжуйте місити руками.
  • Готове тісто залиште на 20 хвилин «відпочити». Попередньо його варто обгорнути харчовою плівкою.
  • Вимийте вишню, позбудьтеся кісточок. Помістіть ягоди в сито для стікання соку.
  • Тісто можна розкачати джгутиком і нарізати на шматочки або попередньо зробити великий пласт, а потім видавити маленькі кружечки склянкою.
  • У кожен кружечок викладіть по кілька вишень та посипте цукровою пудрою. Дія пудри нагадує крохмаль, тобто попереджає виділення соку і затримує його всередині вишні.
  • Акуратно заліпіть тісто, надаючи форму вареника.

На завершення залишиться тільки приготувати страву на парі. Скільки готувати вареники в пароварці? Зазвичай їм достатньо 10-15 хвилин, але якщо тісто вийшло досить щільним, можна збільшити час на 3-5 хвилин. Увімкніть пароварку, встановіть таймер і розкладіть напівфабрикати на піддоні. Попередньо піддон потрібно змастити маслом. Поки страва буде варитися, можна розтопити вершкове масло, щоб зробити підливу.

Як готувати ліниві вареники в пароварці

Головна відмінність лінивих вареників від інших - відсутність начинки всередині тіста. Всі інгредієнти змішуються в загальну масу і не вимагають стомлюючого розкачування та ліплення. Розглянемо, як варити ліниві вареники в пароварці за класичним рецептом, тобто з використанням знежиреного сиру:

  1. Перемішайте 400 грамів сиру і 3 яйця.
  2. Просійте борошно в кількості 5-6 столових ложок і додайте до сирно-яєчної маси.
  3. Насипте в тісто 200 грамів цукру. Тим, хто дотримується дієти або правильного харчування, кількість цукру можна зменшити.
  4. Замісіть тісто і зробіть з нього довгий джгут діаметром близько 1-1,5 см.
  5. Наріжте джгут на шматочки товщиною приблизно 1 см. Щоб заготовки не липли до рук, можна злегка обваляти їх у борошні.
  6. Налийте в пароварку води, викладіть сирні шматочки на піддон для приготування. Слідкуйте, щоб між ними була невелика відстань, інакше вони злипнуться.
  7. Увімкніть пароварку і готуйте страву 20 хвилин.

Готові вареники можна полити сметаною або розтопленим вершковим маслом. При бажанні поставте на стіл джем або варення.

вареники з вишнею та ліниві вареники в пароварці

Вареники з картоплею

Тепер з'ясуємо, як готувати вареники в пароварці з картоплею. Це один з найбільш популярних варіантів страви, який можна варити просто з картоплею або додавати інші інгредієнти в начинку. Особливо добре вони виходять з картоплею та шкварками, а також з додаванням підсмаженої цибулі або грибочків. Для приготування потрібні:

  • вода - 180 мл (можна взяти сироватку);
  • борошно - 450 г;
  • яйце - 1;
  • сіль - 0,5 ч. л.

З цих інгредієнтів потрібно замісити тісто і залишити «відпочити» на 20-30 хвилин. Картоплю слід очистити, зварити і зробити пюре. Окремо обсмажують цибулю та додають її в картопляну масу. Далі залишиться тільки зліпити заготовки і відварити. Багатьох господинь цікавить питання, скільки потрібно варити вареники з картоплею. В середньому час варіння становить 10 хвилин.

Вчимося, як варити вареники з сиром

Вареники з сиром користуються великою популярністю і у дітей, і у дорослих. Якщо знати, як готувати цю чудову страву, можна отримати невагоме та повітряне їство, яке буде танути в роті. Тісто готується на кефірі. Для цього будуть потрібні:

  • борошно - 400 г;
  • кефір - 250 мл;
  • жовток - 1;
  • сіль - щіпка;
  • сода - 0,5 ч. л.

Замісіть тісто та залиште на деякий час «відпочивати». Візьміть 250 г сиру, змішайте його з жовтком і 3 ст. л. цукру. Додайте трохи ванільного цукру. Розкачайте тісто, зробіть кружечки та наповніть їх начинкою. Зліпіть вареники та відваріть в пароварці - в середньому 15 хвилин.

вареники з картоплею та вареники з сиром в пароварці

Вареники з полуницею в пароварці

Влітку саме час розібратися, як варити вареники з начинкою з полуниці. Соковита ягода надає страві особливого аромату та робить її надзвичайно смачною. Готуються вони в такий спосіб:

  1. Змішайте яйце зі склянкою кефіру, додайте дрібку солі, 1 ч.л. цукру та 0,5 ч. л. соди.
  2. Просійте 3 склянки борошна, насипте гіркою на стіл.
  3. Зробіть в борошні лунку і влийте кефірну суміш.
  4. Замісіть еластичне тісто. Скачайте в колобок і поставте на 30 хвилин у холодильник.
  5. Далі займіться полуницею. Промийте, поріжте на шматочки, додайте 2 ст. л. цукру.
  6. Розкачайте тісто, викладіть начинку та зліпіть заготовки.
  7. Розкладіть вареники на піддоні пароварки, варіть 7 хвилин.

Особливості приготування вареників з грибами

Вареники з грибами - це смачна та ситна страва, яка стане відмінним варіантом вечері або обіду. Розглянемо, як варити їх в пароварці:

  1. Викладіть в миску 1 ст.л. вершкового масла і 0,5 ч. л. солі, влийте склянку гарячої води.
  2. Підсипте в суміш 3 склянки борошна невеликими порціями. Замісіть тісто.
  3. Дрібно наріжте одну середню цибулину.
  4. 200 г грибів промийте, обчистіть та наріжте кубиками.
  5. Обсмажте цибулю з грибами до золотистого кольору.
  6. Розкачайте пласт тіста, виріжте кружечки і зліпіть вареники з начинкою. Якщо їх буде багато, до варіння накрийте плівкою, інакше обвітряться.
  7. Встановіть таймер пароварки на 15 хвилин і відваріть до готовності.

Як готувати смачні вареники з капустою

Якщо розглядати, як готувати вареники з капустою, то найкращим варіантом буде тісто на кефірі. Воно виходить пишним і добре тримає ліплення, не дозволяючи виливатися капустяному соку. Для приготування потрібні:

  • кефір - 0,5 л;
  • сода - 0,5 ч. л .;
  • сіль - щіпка;
  • борошно - 4 склянки;
  • капуста - 1 качан;
  • морква - 1 шт .;
  • цибуля - 1 шт .;
  • чорний перець - за смаком.

Замісіть тісто і починайте готувати начинку. Капусту шаткують, моркву натирають на тертці, цибулю нарізають кубиками. Підсмажують овочі на вершковому маслі з додаванням солі та чорного перцю. Після охолодження начинки розкачують тісто і ліплять вареники. Як приготувати їх на парі? Просто викладіть на піддон пароварки та встановіть таймер на 6-8 хвилин.

вареники з грибами та вареники з капустою в пароварці

Корисні поради

Щоб вареники вийшли дійсно смачними, недостатньо просто знати рецепт їх приготування. Існує багато хитрощів та секретів, які дозволяють поліпшити смак страви і зробити його більш апетитним:

  • Щоб пароварка виділяла велику кількість пари, додайте в піддон з водою трохи солі. Більш детально про те, як користуватися пароваркою, читайте за посиланням.
  • Якщо ви готуєте несолодкі вареники (наприклад, з картоплею, капустою), в воду можна покласти лавровий лист або сухі трави. Це зробить страву більш ароматною.
  • Для більш простого замішування тіста необхідно попередньо просіяти борошно, що дозволить наситити його киснем.
  • Розглядаючи, як приготувати вареники з фруктовою начинкою, відзначимо, що тісто для такої страви має бути більш товстим. Сік від фруктів здатний розм’якшувати тісто зсередини, тому тонкий пласт може порватися. Для страви з сиром тісто, навпаки, потрібно робити якомога тоншим.
  • Намагайтеся не підсипати багато борошна в процесі розкачування тіста, інакше воно буде гумовим.
  • Для начинки з картоплею замість сала можна розбавити страву підсмаженою ковбаскою, беконом або шинкою.
  • Якщо ви плануєте зберігати напівфабрикати в морозилці, для початку слід заморозити їх окремо розкладеними на кухонній дошці. Тільки після повної заморозки можна скласти їх в загальний пакет.

Ще одне важливе правило - використання якісної пароварки, яка буде ефективно справлятися із завданнями приготування на парі. Про те, як вибрати пароварку, розповість наша стаття. Щоб підібрати хороший прилад, ознайомтеся з каталогом нашого магазину. Ми пропонуємо сучасні пароварки від компанії Braun, що поєднують високу якість та широкий функціонал. Пристрої німецького бренду оснащуються прискорювачем утворення пари, протикраплинними піддонами, функцією автоматичного вимкнення, яка виключає переварювання страв. Це дозволяє готувати чудові вареники на парі, які припадуть до смаку всій вашій родині.