Щоб щодня радувати домочадців корисною їжею, варто розібратися, як готувати овочі на парі в пароварці. Парові страви зберігають максимум вітамінів, мінералів, макро- та мікроелементів, тому приносять тільки користь здоров'ю. Завдяки особливому способу приготування овочі в пароварці виходять смачними та не втрачають свій природний колір. Але щоб вони не переварились і містили корисні речовини, їх слід варити правильно. У нашій статті ми розповімо, як приготувати їжу в пароварці, і наведемо безліч цінних рекомендацій, які дозволять створювати поживні та апетитні страви для всієї вашої сім'ї.

як приготувати овочі в пароварці

Вибір і правильна підготовка овочів

Якщо ви ще не знаєте, для чого потрібна пароварка, перейдіть на нашу статтю за посиланням. Відзначимо, що цей кухонний прилад дозволяє створювати смачні страви, використовуючи з цією метою функцію пароутворення. З його допомогою можна готувати овочі в пароварці для схуднення, дитячого меню, здорового способу життя. Але щоб раціон був поживним і корисним, продукти потрібно попередньо підготувати:

  • Перед варінням овочі слід добре вимити, щоб прибрати сліди пестицидів, бактерії та інші забруднення. Якщо вони мають складки, як наприклад капуста, попередньо вимочуйте їх протягом 1-2 годин.
  • Великі плоди краще розрізати, щоб вони швидше зварилися.
  • Овочі з щільною шкіркою перед приготуванням потрібно обчистити. Якщо готується спаржа, рекомендується обрізати жорсткі нижні кінчики.

Додаткову інформацію щодо підготовки та правил закладки продуктів можна отримати з нашої статті «Як користуватися пароваркою».

Час приготування деяких овочів в пароварці

Будь-яка господиня знає, що кожен овоч має свій час приготування. Одним достатньо й кількох хвилин, а інші потрібно готувати не менше півгодини. Розглянемо, скільки потрібно варити ті чи інші овочі в пароварці, щоб вони не були жорсткими:

  • морква - від 7 до 13 хвилин;
  • картопля - від 8 до 12 хвилин;
  • спаржа - від 4 до 13 хвилин;
  • брокколі - від 5 до 7 хвилин для суцвіть і 8-12 хвилин для стебел;
  • шпинат - від 3 до 5 хвилин;
  • цвітна капуста - близько 5-10 хвилин;
  • артишоки - від 15 до 35 хвилин;
  • баклажани - від 10 до 25 хвилин;
  • кукурудза - від 7 до 10 хвилин;
  • капуста білокачанна - від 5 до 15 хвилин;
  • квасоля в стручках - 5-7 хвилин;
  • буряк - від 30 до 60 хвилин.

Зверніть увагу, що точний час готування залежить від розмірів овочів. Розповідаючи, скільки готувати продукти, відзначимо, що чим менше шматочки, тим швидше вони приготуються.

приготування овочів в пароварці

Як готувати овочі в пароварці

Щоб овочі виходили дійсно смачними та корисними, важливо грамотно підійти до купівлі електроприладу. Про те, як вибрати пароварку, можна з'ясувати за посиланням. У нашому інтернет-магазині ви можете знайти якісні моделі від виробника Braun, які допоможуть у приготуванні апетитної їжі. Пароварки німецької компанії оснащуються місткими чашами з екологічно чистих матеріалів і функцією прискорювача пароутворення, що підвищує швидкість готування.

М'ясо, риба в пароварці з овочами та інші страви мають свої рецепти приготування, але існують і загальні правила, яких слід дотримуватися під час варіння:

  1. Підготовлені овочі слід викласти в кошик пароварки і накрити кришкою.
  2. Потрібно пам'ятати, що у кожного продукту свій час готування. Тому якщо ви вирішили варити овочі окремо, розкладіть їх так, щоб було зручно діставати, коли будуть готові.
  3. Перевіряти ступінь готовності багатьох овочів можна вже через 3 хвилини. Проткніть їх виделкою в найбільш товстій частині. Якщо вони залишаються сирими, залиште кипіти ще якийсь час.
  4. Діставайте з кошика тільки ті плоди, які стали м'якими. Для цього можна використовувати шумовку або щипці.
  5. Не забувайте, що всередині пароварки тримається висока температура, тому для захисту рук варто використовувати прихватку або рушник.
  6. Викладіть овочі, які зварилися, в миску і накрийте, щоб вони залишалися теплими.

При використанні більш складних рецептів бажано в точності слідувати рекомендаціям. Наприклад, за посиланням можна отримати безліч порад про те, як приготувати вареники в пароварці.

Рецепти приготування в пароварці

Пароварка не обмежує господинь в приготуванні страв. З її допомогою можна сміливо давати волю фантазії і створювати справжні кулінарні шедеври. Вона дозволяє готувати м'ясо в пароварці з овочами, смачну рибку, голубці та навіть фарширований перець. З'ясуємо, як приготувати страви за найбільш популярними рецептами.

З заморожених овочів

Найпростіша та швидка страва виходить із заморожених овочів. Для цього можна використовувати продукти власної заморозки або овочеві набори з магазину. Щоб приготувати ситну страву до обіду, вам будуть потрібні:

  • 200 г овочевого асорті;
  • 100 г натурального йогурту;
  • 1 цибулина;
  • зубок часнику;
  • перець, сіль.

Наріжте цибулину, подрібніть часник і викладіть в чашу пароварки. Помістіть зверху заморожені овочі, вилийте йогурт, змішаний з перцем і сіллю. Змішайте всі інгредієнти і варіть близько 1 години. Готові тушковані овочі можна доповнити шматочком будь-якого м'яса, приготованого на парі. Наприклад, з нашої статті ви дізнаєтеся, як приготувати курку в пароварці.

З м'ясом, яловичиною

Парова яловичина чудово підходить для дієтичних страв, а якщо доповнити її овочами, можна отримати повноцінний обід з великим набором вітамінів і мінералів. Як приготувати м'ясо за допомогою пароварки? Для цього вам будуть потрібні:

  • 300 г яловичини;
  • 1 цибулина;
  • 1 картоплина;
  • помідор;
  • по 1 ст. л. гірчиці та соняшникової олії;
  • сіль, перець чорний.

Для початку слід зайнятися яловичиною. Промийте її під водою, розділіть на шматки. Щоб м'ясо швидше приготувалося, проткніть шматочки виделкою. Картоплю і томат наріжте кубиками, цибулю - півкільцями. Розстеліть на столі лист фольги, викладіть на нього яловичину, змастіть олією та гірчицею. Зверху розмістіть інші інгредієнти, посоліть і посипте перцем. Загорніть фольгу і покладіть в кошик пароварки з'єднувальним швом вгору. Варіть близько 1,5 години.

Замість овочів як гарнір до м'яса можна використовувати будь-які крупи. Зокрема, наша стаття розповість, як варити гречку в пароварці.

З рибою, сьомгою

Овочі відмінно поєднуються з рибою та морепродуктами. Якщо ви не знаєте, як приготувати їх в пароварці, пропонуємо рецепт овочів з сьомгою. Щоб сьомга вийшла соковитою та смачною, для страви знадобляться:

  • 2 рибних стейка;
  • 2 морквини;
  • 2 солодкі перчини;
  • 200 г брокколі;
  • 1 ч. л. лимонного соку;
  • сіль, спеції.

Вимийте стейки і збризніть лимонним соком, додайте спеції, сіль. Моркву обчистьте і поріжте брусками, перець наріжте смужками, а брокколі поділіть на суцвіття. Викладіть рибу в кошик, зверху помістіть овочі. Варіть близько 30 хвилин.

заморожені овочі, м'ясо та риба з овочами в пароварці

Пісні голубці

Пісні голубці можна включати в будь-який раціон - вегетаріанський, дієтичний, дитячий. Їх приготування не займає багато часу і під силу навіть новачкові в кулінарії. Підготуйте наступні інгредієнти:

  • 1 голівка капусти;
  • 1 цибулина;
  • 3 морквини;
  • 1 ст. л. рису;
  • 1 ріпу;
  • 1 стакан овочевого бульйону;
  • 1 ст. л. борошна;
  • пучок цибулі зеленої;
  • соняшникова олія, спеції, сіль - на свій смак.

Видаліть качан з капусти і проваріть голівку в пароварці близько 10 хвилин. Розберіть її на листки і скористайтеся кухонним молотком для пом'якшення жилок. Поріжте цибулину, моркву та ріпу на шматочки і зваріть на парі. В іншому кошику можна одночасно відварити рис. Про те, як приготувати рис в пароварці, можна дізнатися за посиланням.

Перемішайте всі інгредієнти, додайте спеції, сіль, подрібнену зелену цибулю. Помістіть фарш на капустяне листя і згорніть в голубці. Окремо в сковороді обсмажте борошно до золотистого кольору, влийте бульйон і варіть до отримання густої маси. Розмістіть голубці в кошику пароварки, зверху налийте приготований соус. Варіть протягом 20 хвилин.

Фарширований перець

Фарширований перець - відмінна літня страва, яка має багато шанувальників. Його часто готують з м'ясом, але якщо ви перебуваєте на дієті, за допомогою пароварки можна швидко зварити смачний пісний перець. Для цього будуть потрібні:

  • половина капустини;
  • 4 морквини;
  • 8 перчин;
  • 8 голівок цибулі;
  • 4 ст. л. соняшникової олії;
  • сіль, спеції, зелень.

Дрібно наріжте цибулю, капусту та моркву. Додайте нарізану петрушку, сіль і спеції, налийте олії. Видаліть плодоніжки та насіння з перчин. Помістіть овочеву суміш всередину кожного перчика і покладіть в ємність для готування. Увімкніть пароварку і варіть близько півгодини.

пісні голубці та фарширований перець в пароварці

Якщо розібратися, як приготувати овочі на парі, можна значно урізноманітнити свій раціон. Вони поєднуються з будь-якими крупами або видами м'яса і відмінно доповнюються різними соусами. Парові овочі можна використовувати для схуднення, правильного харчування, вегетаріанського меню або для підтримання досягнутих результатів від тренувань. Головне - дотримуватися правил їх готування і використовувати гарну пароварку, яка допоможе готувати смачні страви зі збереженням всіх корисних речовин.