Гречана крупа - це корисний продукт, який містить велику кількість мінералів і мікроелементів. Але щоб зберегти в ньому максимум цінних речовин, господині варто дізнатися, як правильно варити гречку в пароварці. Готування на парі робить кашу розсипчастою та неймовірно поживною. Прилад не вимагає використання жирів та олій, зберігає початкові смаки і аромати, допомагає заощадити час на кухні. Якщо розібратися, як приготувати гречку в пароварці, можна побалувати своїх близьких низькокалорійною, але ситною стравою, яка приносить тільки користь здоров'ю.

Переваги методу приготування в пароварці

Багато господинь звикли готувати гарнір на плиті. З одного боку, це зручно, але з іншого займає досить багато часу і вимагає постійного спостереження - щоб каша не пригоріла. Гречка з м'ясом або грибами в пароварці, навпаки, виходить без особливих клопотів. Пристрій рекомендується до застосування багатьма дієтологами і має ряд істотних переваг:

  • економить час і сили (треба просто розібратися, як варити крупу, і запрограмувати апарат на необхідний режим);
  • відрізняється універсальністю - в пароварці можна приготувати різні страви на свій розсуд (наприклад, в нашій статті за посиланням розказано, як варити вареники в пароварці;
  • допомагає в приготуванні здорової та корисної їжі (містить вітаміни, підходить для хворих на діабет, а також людей, що сидять на дієті або є прихильниками правильного харчування);
  • не вимагає навичок або особливих талантів - зрозуміти, як готувати гречку в пароварці, може навіть новачок в кулінарії.

Щоб більш детально розібратися в корисних якостях електроприладу, ознайомтеся з нашою статтею «Що таке пароварка і для чого вона потрібна».

як варити гречку в пароварці

Як варити гречку в пароварці: популярні рецепти

Перш ніж розглянути основні рецепти варіння гречаної каші, рекомендуємо перейти за посиланням та ознайомитися з тим, як правильно користуватися пароваркою. Додаткову інформацію щодо експлуатації конкретної моделі надасть інструкція виробника. Тільки при правильному застосуванні електроприладу у вас вийде смачна та апетитна гречка, яка буде до вподоби всім домочадцям.

Класичний рецепт розсипчастої гречки

Для початку розглянемо, як варити гречку в пароварці за класичним рецептом. Вона відрізняється високою розсипчастістю та відмінно підходить для сніданку. Для варіння потрібно мінімум продуктів:

  • 1 склянка крупи;
  • 300 мл води;
  • сіль.

Зерна треба промити і помістити в чашу пароварки. Посоліть, залийте воду і виставте час готування на 40 хвилин. Розглядаючи, як варити гречку, згадаємо, що терміни приготування можна істотно скоротити. Для цього запарьте крупу окропом і залиште на 5-6 годин. У такому випадку час в пароварці виставляється на 10 хвилин. Після завершення варіння перевірте кашу на готовність. Вона повинна бути м'якою, з розсипчастими крупинками.

Соус для гречки

Якщо ви любите гречку з грибами, соусами або підливками, необхідно спочатку зварити зерна в пароварці, а потім додати відповідні топпінги. З кашею добре поєднуються:

  • Соєвий соус - відрізняється гострим смаком і додається за кілька хвилин до готовності.
  • Грибний соус - готується шляхом обсмажування печериць з цибулею та сметаною. Протушкуйте всі інгредієнти та додайте до гречки після закінчення варіння.
  • Сметана - її слід приправити часником і перемішати з кашею.
  • Будь-які готові соуси на вибір - майонез, кетчуп та ін.

Як варити гречку з м'ясом

Гречка в пароварці буде особливо смачною, якщо з'ясувати, як варити її з м'ясом. Для приготування підготуйте наступні продукти:

  • 1 склянка зерен гречки;
  • 1 морквина;
  • 300 г фаршу;
  • 400 мл води;
  • сіль, спеції за смаком.

Зерна перебираємо, промиваємо і засипаємо в чашу. Натираємо моркву, додаємо до гречки разом з фаршем, солимо, викладаємо приправи. Заливаємо окропом і встановлюємо таймер на 40-45 хвилин. Цього буде достатньо, щоб гречка добре приготувалася. За бажанням, крім моркви, в крупу перед варінням можна додати цибулю та посічену зелень.

гречка з м'ясом та гречка з грибами

Гречка з грибами

Каша з грибами може готуватися різними способами. Найбільш корисний - в пароварці з додаванням овочів. Дізнаємося, як варити таку апетитну страву. Для готування будуть потрібні:

  • гречка - 200 г;
  • печериці - 200-300 г;
  • цибуля - 1 шт .;
  • вода - 250 мл;
  • оливкова олія;
  • сіль, спеції.

Крупу треба промити і висипати в чашу. Цибулю дрібно порізати, гриби нашаткувати невеликими шматочками, помістити овочі в другий піддон і влити кілька ложок оливкової олії. Виставте таймер на 30 хвилин. Після завершення заданого часу овочі слід поділити на дві частини. Одну половину додати до гречки і змішати, другу розмістити зверху на кашу. Закрити кришку і готувати ще близько 20 хвилин. Коли страва приготується, в неї потрібно покласти сіль, спеції і подати на стіл.

Корисні поради з приготування в пароварці

При приготуванні гречки важливо не просто розібратися, як варити крупу в пароварці, а й ознайомитися з деякими секретами, які допоможуть готувати по-справжньому смачну страву. Ось деякі з них:

  • Для готування варто підбирати очищену, гладку крупу з чорними цятками на зернах. Саме така гречка містить найбільшу кількість клітковини, яка допомагає в зниженні ваги.
  • Краще відмовитися від каші швидкого приготування, яку фасують в пакети. У ній мало корисних речовин, оскільки перед продажем вона вже проходить парову обробку.
  • Не варто використовувати пароварку, якщо на ній з'явилися вапняні відкладення. Це зіпсує запах і смак страви, тому перед приготуванням прочитайте нашу статтю про те, як очистити пароварку від накипу.
  • Для приготування використовуйте тільки добре промиті зерна, але для початку видаліть всі неякісні крупинки. Мити крупу слід до тих пір, поки вода не буде прозорою.
  • Щоб позбутися гіркуватого присмаку, перед варінням крупу слід залити окропом і витримати близько 10 хвилин.
  • Кашу можна зробити більш ситною, якщо перед подачею на стіл покласти в неї шматочок вершкового масла.

Ще одна корисна порада - правильний підхід до вибору електроприладу. Тільки в якісному пристрої виходить дійсно апетитна та корисна каша, тому перед купівлею радимо з'ясувати, як вибрати пароварку, з нашої статті. Багато експертів рекомендують віддавати перевагу пароваркам від виробника Браун, які представлені у нас в магазині. Апарати від німецького бренду оснащуються прискорювачем пари та мають просте функціональне керування, тому готувати в них не складає ніяких труднощів.