Крапельна коферварка вважається справжньою знахідкою для поціновувачів кави «американо». Щоб потішити себе чашкою ароматного напою, зовсім необов'язково стояти над плитою або ходити по кав'ярнях - досить купити цей корисний прилад і розібратися, як працює ваша нова кавоварка. Завдяки її застосуванню ви зможете експериментувати зі смаками кави і готувати відразу кілька чашок напою для всієї родини.

краплинні кавоварки Braun

Принцип роботи крапельної кавоварки

Кавоварка була придумана в XIX столітті французьким архієпископом Жаном Батистом де Беллуа. Спочатку вона являла собою невелику посудину, в якій гарячу воду проціджували через шар мелених зерен. Поступово прилад зазнав модернізації та вже до середини XX століття набув звичного для нас вигляду.

Сучасна крапельна кавоварка - це електричний апарат, що складається з двох відсіків - колби з водою та ємності з фільтром. Пристрій працює за наступним принципом:

  1. В резервуар з фільтром засипається кавовий порошок, в другу ємність заливається вода.
  2. Після натискання кнопки відбувається запуск процесу варіння. Нагрівальний елемент працює на підігрів рідини до 100 °C з її подальшим перетворенням на пару.
  3. По спеціальній трубці пара проникає у верхню частину крапельної кавоварки, де відбувається її конденсація з появою крапель.
  4. Гарячі краплі потрапляють на фільтруючу сітку та змішуються з меленими зернами, а потім стікають в ємність для готової кави. Напій виливається тільки за наявності колби на підставці, що визначається за допомогою спеціальної пружини.

При купівлі приладу важливо не просто з'ясувати, що таке крапельна кавоварка і як вона працює, але й ознайомитися з основними правилами приготування напою - які сорти зерен більше підходять для апарату, який помел краще для досягнення потрібної міцності. Про все це розповість наша стаття «Кращі способи приготування кави».

Будова крапельної кавоварки

Кавоварка крапельного типу відрізняється простою конструкцією в порівнянні з іншими приладами для приготування кави. Щоб чітко розібратися, що це за прилад і як він працює, розглянемо особливості його будови. В основі крапельної кавоварки лежать нагрівальний елемент, фільтр та колба для напою. Ці деталі можуть відрізнятися у різних виробників, але в цілому вони є однотипними для всіх моделей.

Колба

Резервуар, в який стікає готова рідина, знаходиться в постійному контакті з кавою, тому для його виготовлення зазвичай використовують якісні та безпечні матеріали. Найчастіше він виробляється з термостійкого скла, але в деяких бюджетних моделях використовується харчовий пластик.

Колба у різних виробників може мати унікальну форму. Наприклад, у компанії Braun вона виготовляється у вигляді трапеції, що дозволяє зберегти смакові та ароматичні характеристики напою. У нашому магазині представлений великий вибір крапельних кавоварок від німецького бренду, тому ви легко зможете підібрати прийнятну модель. Крім якісної колби, прилад Браун працює із застосуванням функції відкладеного старту, систем «антикрапля» та «автовідімкнення», що забезпечує простоту та зручність в приготуванні кави.

ТЕН

Нагрівальний елемент в крапельних кавоварках працює за проточним типом. Він розташовується в нижній частині приладу і пропускає через себе воду без її стикання з поверхнею. Залежно від моделі нагрівач працює з потужністю від 0,65 до 1,2 кВт. Тим, хто полюбляє міцний напій, краще віддавати перевагу малопотужним варіантам до 0,7 кВт. Такий пристрій хоч і довше працює, але дозволяє готувати дуже ароматну каву з насиченим смаком.

будова краплинної кавоварки

Фільтр

Якість приготування напою багато в чому залежить від типу фільтра в резервуарі для мелених зерен. Вони відрізняються один від одного за матеріалом і можуть бути паперовими, металевими, нейлоновими або «золотими».

Паперовий

Паперові фільтри - це одноразові сітки, які знаходять широке поширення завдяки своїй доступній ціні. При їх застосуванні кава добре очищається від осаду, в тому числі від таких елементів, як кофеол та кофестол. Кофеол - це алкалоїди, які швидко розчиняються у воді. Вони додають напою привабливого смаку, але можуть завдавати шкоди організму. Кофестол здатний підвищувати рівень холестерину в крові, тому від нього бажано позбуватися. Паперові фільтри справляються з цим завданням і якісно видаляють з кави сторонні речовини.

Металевий

Багаторазовий фільтр з металу теж ефективно працює на очищення напою від домішок, до того ж не рветься та служить тривалий час. Його виготовляють з тонкого дроту у формі сітки з дрібними порами, які затримують неприємні частки. Такий пристрій не потребує постійної заміни, але може надавати рідині неприємного металевого присмаку. Крім того, його потрібно мити після кожного варіння, що не завжди підходить зайнятим людям.

Нейлоновий

Фільтр з нейлону виготовляється в пластиковому каркасі та виглядає як дрібна сітка, що затримує кавову гущу. В середньому його вистачає на 60 циклів варіння. Якщо він працює довше, це буде негативно впливати на смакові якості напою. Як і у випадку з металевим фільтром, нейлонова сітка вимагає регулярного очищення.

«Золотий»

«Золоті» фільтри виробляються з нейлону, але мають спеціальне покриття з нітриду титану, яке підвищує їх міцність та стійкість до агресивного середовища. Такі пристрої встановлюють тільки в дорогих моделях крапельних кавоварок. Фільтр довго працює без пошкоджень, але його експлуатація не обходиться без регулярного промивання.

Всі перераховані компоненти приладу вимагають підвищеної уваги при купівлі. Щоб зробити правильний вибір кавоварки для дому, ознайомтеся з нашою статтею за посиланням.

фільтри для краплинної кавоварки

Основні функції крапельних кавоварок

Сучасна крапельна кавоварка оснащується безліччю функцій, тому працює швидко і з високим рівнем якості. Додатковий функціонал апаратів може включати в себе:

  • Автоматичне дозування - використовується для вибору оптимальних пропорцій кавового порошку і води.
  • Таймер - дозволяє запрограмувати приготування кави до бажаного часу.
  • Захист від переливання - апарат не працює, якщо в колбу налито більше води, ніж це необхідно.
  • Підставка для підігріву чашки - дозволяє підтримувати оптимальну температуру приготованого напою.
  • Можливість вибору об’єму готової кави - завдяки цій функції крапельна кавоварка готує від 4 до 8 чашок напою. При ввімкненні прилад працює з різною швидкістю, що впливає на міцність кави.
  • Температурний індикатор - показує ступінь нагрівання напою.

Багато краплинних кавоварок мають вбудовану кавомолку, рухливий кошик фільтра для більш зручного засипання мелених зерен, відсік, в якому зберігається шнур. Всі ці функції впливають на вибір приладу та значно полегшують його експлуатацію. Апарат ефективно працює і вдома, і в умовах офісу. При правильному застосуванні крапельна кавоварка справно служить багато років і готує ароматну збадьорюючу каву з незабутнім смаком.

деталі краплинної кавоварки