Щоб приготувати натуральну каву, необхідно подрібнити зерна. Якщо під рукою немає кавомолки, у багатьох господинь постає питання, чи можна молоти каву в блендері. Як правило, цей прилад не використовується для подрібнення твердих продуктів, але в деяких випадках може допомогти. Наша стаття детально розповість, як молоти кавові зерна в блендері та які особливості має такий спосіб помелу.
Особливості конструкції блендера
Перш ніж з'ясувати, чи можна блендером молоти каву, варто приділити увагу конструкції приладу. Основним його елементом є ріжучі леза, які дозволяють працювати навіть із досить твердими інгредієнтами (наприклад, горіхами та овочами). На відміну від ножів кавомолки вони розміщуються далі від стінок чаші і вище дна і при експлуатації не завжди дістають до продуктів. При роботі лопаті просто ковзатимуть по окремих зернах, тому для повноцінного перемелювання вміст ємності доведеться періодично перетрушувати.
Що стосується кавомолки, то її леза знаходяться близько до стінок та дна, тому поступово захоплюють і перемелюють усі кавові зернятка. У цьому відношенні вона вважається зручнішою, але якщо використовувати її немає можливості, то доводиться з'ясовувати, чи можна в блендері молоти каву. Відразу зазначимо, що кавовий порошок в блендері виходить грубих фракцій. У ньому можуть бути великі частинки, які не найкраще впливають на присмак напою.
Якщо ви все-таки хочете розібратися, як молоти каву в пристрої, зверніть увагу на особливості його конструкції. Для якісного помелу блендеру потрібні два подвійні обертові ножі, які мають 4 робочі поверхні. За допомогою такого апарату можна отримати добре подрібнений порошок, який ідеально підійде і для американо, і для еспресо. Про те, як приготувати американо, можна прочитати за посиланням.
Розбираючись, чи можна молити зерна кави в блендері, також варто уважно підійти до купівлі кавомашини, адже якість приготовленого напою залежить не тільки від помелу, але й від апарату для його приготування. Перейдіть за посиланням, щоб дізнатися про ключові особливості вибору кавоварки для дому. По-справжньому технологічні пристрої для приготування кави можна знайти у нашому інтернет-магазині. Ми пропонуємо до продажу кавоварки від німецької компанії Braun, які щодня радуватимуть вас смачним та ароматним напоєм.
Як молоти правильно ручним блендером
Для початку розповімо, як молоти за допомогою ручної моделі. Розглядаючи, чи можна блендером молоти кавові зерна, відзначимо, що такий пристрій являє собою рукоять з ножами і вимагає використання ємності, в якій відбуватиметься перемелювання. Як правило, чаша вже постачається в комплектації та оснащується кришкою, що попереджає висипання подрібненого продукту.
Щоб перемолоти каву, насипте в ємність невелику кількість зерен і приступайте до подрібнення. Періодично слід зупинятись і струшувати чашу, щоб великі частинки потрапляли під леза. Продовжуйте працювати ручним блендером (з асортиментом приладів можна ознайомитися за посиланням) доти, доки кава не перетвориться на порошок. На завершення залишиться лише перемістити продукт у кавоварку та приготувати напій. У статті за посиланням пропонуємо 6 способів приготування кави, які вам обов'язково сподобаються.
За відсутності чаші з кришкою ви навряд чи зможете якісно подрібнити каву. У процесі роботи перемелений порошок почне розлітатися по кухні, а частинки зерен забиватимуться під ножі, тому вам доведеться час від часу виймати блендер з ємності і видаляти неперемелені залишки.
Подрібнення зерен в стаціонарному блендері
Подрібнення в стаціонарному блендері схоже на роботу ручної моделі. Зерна необхідно насипати в чашу, закрити кришкою та увімкнути апарат. При перемелюванні в подрібнювачі рекомендується використовувати імпульсний режим, який дозволить періодично струшувати каву. Під час роботи пересипайте великі частинки ближче до ножів, щоб досягти однорідності помелу.
Розповідаючи, як молоти зерна, згадаємо, що для заварювання кави після подрібнення у стаціонарній моделі оптимально застосовувати кавоварку крапельного типу. Вона відрізняється зручністю в приготуванні та ідеально підходить для американо. Про те, як користуватися крапельною кавоваркою, розказано у нашій статті.
Недоліки способу
Розглядаючи, чи можна молоти каву за допомогою блендера, відзначимо, що апарат не призначений для подібної роботи, тому його застосування може призвести до таких наслідків:
- деформація лез;
- поломка резервуару пристрою;
- псування кавових зерен.
Оскільки зерна кави відрізняються підвищеною твердістю, у процесі подрібнення вони здатні подряпати чашу блендера. При обробці лезами вони вилітатимуть з-під ріжучих частин, ударятимуться об стінки ємності та викликатимуть її пошкодження. Крім того, ножі апарата будуть тупитися. Вони не призначені для перемелювання таких твердих продуктів, тому швидко вийдуть з ладу.
Вивчаючи, як молоти каву правильно, варто враховувати і таку можливу неприємність, як псування кавових зерен. Якщо блендер працює на високій потужності, він призводить до нагрівання та горіння продукту. Як результат, приготовлена кава матиме запах гару, який навряд чи припаде до смаку.
Варто відзначити, що на смакові якості напою можуть негативно впливати не тільки неправильний помел, але й накип, який утворюється в кавоварці в процесі експлуатації. Щоб уникнути його появи, необхідно використовувати фільтровану воду. Якщо вапно все-таки утворилося, рекомендуємо ознайомитися з нашою статтею про те, як почистити крапельну кавоварку.
Таким чином, у блендері цілком можна змолоти каву, проте з багатьох причин робити це небажано. Якщо ви хочете щодня балувати себе та рідних смачним напоєм, краще купити кавомолку, яка швидко та якісно подрібнюватиме зерна.