Рис - популярний продукт, який можна зустріти практично на будь-якій кухні. З нього готують гарніри, роблять суші, додають в салати або закуски, але щоб він вийшов по-справжньому смачним, важливо знати, як і скільки варити рис. Процес його приготування вимагає правильного підходу. На смак і розсипчастість можуть впливати сорт зерен, пропорції води і крупи, час готування, використовуваний посуд. Щоб ви могли повною мірою насолодитися смаком правильно звареної страви, ознайомтеся з рекомендаціями та порадами з нашої статті.

Підготовка до приготування

Якщо ви хочете зварити дійсно розсипчастий рис, перед цим його треба промити в проточній воді. Так можна знизити вміст крохмалю в крупі, який підвищує клейкість приготовленої каші. Промивати зернятка слід не менше 5 разів (краще 7) - поки вода не буде прозорою. Процес миття можна зробити більш зручним і швидким, якщо використовувати дрібне сито.

Розповідаючи, як смачно приготувати розсипчастий рис, пропонуємо скористатися нехитрою порадою. Якщо вам хочеться зварити крупу швидко, замочіть її перед приготуванням у воді і дайте постояти приблизно 40-60 хвилин - тоді час приготування скоротиться як мінімум в два рази. Але при цьому потрібно трохи зменшити об’єми води для варіння, інакше каша стане в'язкою.

Окремі страви, як наприклад різотто, навпаки, повинні мати підвищену клейкість, тому для їх приготування крупу краще не промивати. Якщо ви переживаєте, що зерна можуть бути брудними, промийте їх під водою один раз.

підготовка рису до варіння та пароварка Браун

Посуд для варіння рису

Посуд грає важливу роль в приготуванні страви. Бажано, щоб він був з кришкою, оскільки доварювати крупу краще в закритій ємності. Намагайтеся підбирати посудину з товстим дном - завдяки цьому температура всередині розподілиться більш рівномірно. Розглядаючи, як зварити смачний розсипчастий рис, звертаємо увагу, що для гарної каші підійдуть такі ємності, як каструля, сотейник або велика сковорода. Якщо ви хочете зварити плов, варто віддати перевагу казану.

Прекрасним вибором для готування рису вважається пароварка. З її допомогою можна істотно полегшити кулінарний процес і зварити розсипчастий рис, який збереже всі свої цінні властивості. У нашому інтернет-магазині можна замовити якісні пароварки з потужним генератором пари, що випускаються німецькою компанією Braun. Пристрої мають окрему чашу для рису ємністю 2 л, яка дозволить приготувати відмінну страву всього за 30-40 хвилин. Щоб зварити кашу, досить закласти необхідні інгредієнти і вибрати відповідний режим, а про все інше пароварка Браун подбає самостійно.

Правильні пропорції рису і води

Далеко не кожна господиня знає, як готувати рис, щоб він був розсипчастим і смачним. Традиційно вважається, що на склянку зерен необхідно використовувати 2 склянки води. Однак тут все залежить від сортів рису. Одні вимагають поменше води, а інші, навпаки, більше. Оптимальні пропорції для різних видів крупи будуть наступними:

  • для пропареного - 1 частина зерен на 2 частини води;
  • для довгозернистого - 1 до 1,5-2;
  • для дикого - 1 до 3,5;
  • для коричневого - 1 до 2,5-3;
  • для круглозернистого - 1 до 2,5-3;
  • для басматі - 1 до 1,5;
  • для жасмину - 1 до 1,5-1,7.

Щоб зварити рідку рисову кашу, пропорції на одну частину пропареного рису можна збільшити до 6 частин води або молока. Якщо вам потрібна в'язка страва, об’єми рідини повинні складати 4 частини на одну частину зерен. Щоб правильно відміряти необхідну кількість крупи, краще використовувати мірну склянку. Враховуйте, що в середньому на одну людину потрібно 65 грамів зерен. Перед варінням рекомендуємо прочитати інструкцію з приготування рису на пачці з крупою. Кожен виробник максимально точно вказує пропорції, які господині слід дотриматися при варінні його продукції.

Скільки варити рис

Питання, скільки потрібно варити крупу, цікаве багатьом. Час варіння залежить від сорту зерен:

  • білий круглий або довгий - 15-20 хвилин;
  • бурий (коричневий) - від 30 до 40 хвилин;
  • дикий - від 40 до 60 хвилин;
  • пропарений - в межах 20-30 хвилин.

Пояснюючи, як варити смачний рис, рекомендуємо максимально точно дотримуватися пропорцій та часу варіння, оскільки вони безпосередньо впливають на якість приготованої страви. Якщо не дотримуватися цих параметрів, можна отримати недоварену або, навпаки, переварену кашу, а іноді навіть підгорілу страву, яка не буде придатною до вживання.

Ще одним фактором, що впливає на час приготування, є тип використовуваного посуду. Якщо застосовувати для варіння каструлю, на готування білого рису потрібно в середньому 20 хвилин, а в сковороді крупа приготується за чверть години. При приготуванні продукту в пароварці або мультиварці приготування займе близько півгодини. Якщо варити зерна в мікрохвильовій печі, вони будуть готовими через приблизно 20 хвилин.

пропорції рису та води та приготування рису

3 кращих способи приготування розсипчастого рису

Відома маса способів варіння рису. Нижче ми розглянемо популярні варіанти приготування, а саме - класичний, з обсмаженням в маслі та «методом макаронів».

Базовий

Базовим способом рекомендується варити круглий або довгозернистий рис, який буде в подальшому подаватися як гарнір або застосовуватися для додавання в закуски. На 3 порції страви вам будуть потрібні:

  • рис - 1 склянка;
  • вода - 1 ½ склянки;
  • сіль - ½ ч. л .;
  • вершкове масло - шматочок.

Щоб зварити кашу, налийте в ємність воду та дочекайтеся кипіння. Поки вода підігрівається, промийте крупу до прозорості, щоб прибрати крохмаль. Коли вода почне кипіти, посоліть її, додайте рис та розрівняйте зерна ложкою. Закрийте кришкою і тримайте на повільному вогні до випаровування рідини (приблизно 20 хв.). Потім вимкніть вогонь і потримайте кашу під кришкою 10 хвилин. На завершення приправте її маслом і подавайте на стіл.

У процесі варіння не відкривайте каструлю і не перемішуйте крупу. Якщо ви будете варити пропарений сорт, можна не витримувати його під кришкою після закінчення варіння. Базовий спосіб підійде і для бурого рису, але час готування потрібно збільшити до 30-35 хвилин.

З обсмаженням в маслі

Даний спосіб може застосовуватися для будь-якої крупи, але особливо смачними виходять каші, які зварені з басматі або жасминового сорту. Масло надає зернам м'якого насиченого смаку та робить страву максимально розсипчастою. Для готування необхідно взяти воду, склянку зерен, ложку масла (вершкового або оливкової олії), 0,5 ч.л. солі. Весь процес варіння виконується наступним чином:

  1. Ретельно промийте зерна, щоб прибрати надлишки крохмалю.
  2. Закип'ятіть воду в чайнику або каструлі. Її об’єми беруться з урахуванням сорту крупи. Зокрема, для довгозернистого необхідно брати 1,5 склянки води, для жасмину - 2 склянки.
  3. Візьміть сковорідку з товстими стінками, викладіть в неї масло і розігрійте. Покладіть промитий рис (солити можна відразу) і обсмажте на середньому вогні протягом 2 хвилин. При смаженні постійно помішуйте.
  4. Влийте в сковороду окріп і накрийте кришкою. Варити крупу потрібно на повільному вогні близько 20 хвилин - поки вода повністю не вбереться в зерна.
  5. Зніміть сковороду з плити і залиште кашу напарюватися під кришкою приблизно на 10 хвилин.
  6. На завершення перемішайте готову страву і розкладіть по тарілках.

"Метод макаронів"

Спосіб особливо гарний для готування коричневого рису. З його допомогою можна зварити смачну кашу, яка буде розсипчастою та приємною на вигляд. Для варіння необхідно використовувати склянку крупи, 8 склянок води, шматочок вершкового масла і 0,5 ч. л. солі. Варити потрібно таким чином:

  1. Закип'ятіть воду.
  2. Промийте зерна до прозорості води.
  3. Викладіть крупу в каструлю з окропом і проваріть близько 35 хвилин без кришки.
  4. Вимкніть плиту і перекладіть кашу в друшляк.
  5. Промийте під проточною водою, як ви це звикли робити з макаронними виробами.
  6. Перекладіть кашу назад в гарячу каструлю і залиште напарюватися 10 хвилин.
  7. Додайте масло, сіль, перемішайте і подавайте на стіл.

базовий спосіб варіння рису, з обсмаженням в олії та методом макаронів

Корисні поради з приготування розсипчастого рису

Кожна досвідчена господиня має свої секрети варіння розсипчастого рису. Який би сорт ви не використали, щоб зварити по-справжньому смачну страву, рекомендуємо дотримуватися наступних порад:

  • Для розсипчастої каші найкраще використовувати довгозернисті сорти крупи.
  • Щоб зварити гарнір з насиченим та вираженим смаком, можна додати в нього приправи. Рис відмінно поєднується з шафраном, кардамоном, гвоздикою, корицею, каррі. Спеції можна додавати як при варінні, так і після завершення готування.
  • Якщо ви бажаєте зварити максимально розсипчастий рис, не перемішуйте його в процесі варіння.
  • При використанні бурого рису бажано замочити його приблизно на 4 години.
  • Варити кашу потрібно тільки на повільному вогні, інакше вода швидко випарується, а зерна не встигнуть приготуватися.
  • Під час варіння можна додати в каструлю столову ложку соняшникової олії. Вона дозволить отримати окремі зерна, які будуть красиво виглядати в салатах.

На завершення слід зазначити, що зварити розсипчастий рис не важко. Головне - вивчити основні хитрощі та прийоми, які допоможуть на практиці приготувати смачну кашу. Використовуючи отримані знання, ви зможете складати різноманітне меню для своєї родини та балувати домочадців корисними і ситними стравами.