Пропарений рис містить багато цінних речовин, які покращують травлення, виводять токсини, позитивно впливають на судини, нервову та серцеву систему. Але щоб готова крупа приносила максимум користі, господині слід знати, як правильно варити пропарений розсипчастий рис та яких пропорцій дотримуватися в процесі приготування. Якщо дотримуватися певних правил, можна зварити чудову рисову кашу, яка збереже свої корисні властивості та смакові характеристики.

що таке пропарений рис та як його готувати

Що таке пропарений рис, його корисні властивості

Перш ніж розібратися, як готувати гарнір, розглянемо, що являє собою пропарений рис. Свою назву ця крупа отримала завдяки обробці розпеченою парою. Неочищені зерна пропарюються, а потім очищаються від лусочок і піддаються шліфуванню. В результаті вони набувають світлого напівпрозорого кольору, а всі вітаміни, які перебували під оболонкою, проникають всередину крупинок.

Розглядаючи, як готувати пропарений рис, відзначимо, що при обробці він позбавляється частини крохмалю, тому виходить дуже розсипчастим. Зерна не злипаються навіть при повторному розігріванні, а каша виходить неймовірно смачною. Мало того, в крупі зберігається до 80% цінних речовин, в тому числі амінокислоти, вітаміни, клітковина, різні мінерали. Завдяки цьому страва має безліч корисних властивостей:

  • покращує моторику кишечника;
  • абсорбує шлаки, токсини;
  • набуває обволікаючих властивостей, що особливо корисно при гастритах та виразках;
  • підвищує еластичність судин;
  • уповільнює формування атеросклеротичних бляшок.

Саме через ці причини довгий пропарений рис користується великою популярністю і є частим гостем на кухонному столі.

Скільки варити рис?

Одне з головних питань, яке хвилює багатьох господинь - скільки варити пропарений рис. Варто згадати, що час готування різних видів крупи може мати відчутні відмінності. Більш докладно про те, скільки і як варити рис тих чи інших сортів, можна дізнатися з нашої статті. Що стосується пропарених зерен, то тут багато що залежить від способу варіння:

  • якщо розглядати, як варити пропарений рис в мультиварці, то зазначимо, що готування займе в середньому 25 хвилин;
  • на приготування в каструлі йде близько 20 хвилин, причому після завершення варіння крупу залишають «доходити» ще 5 хвилин;
  • в мікрохвильовці рис вариться 15 хвилин;
  • при використанні духовки слід почекати до готовності від 40 до 50 хвилин.

Розповідаючи, як готувати і скільки часу йде на приготування, потрібно відзначити, що для прискорення готування можна попередньо замочити крупу на 40-50 хвилин.

Як варити пропарений рис

Розглянемо, як варити пропарений рис на гарнір різними способами - в звичайній каструлі, пакетах або з використанням сучасної побутової техніки.

В каструлі

Якщо ви хочете дізнатися, як готувати рис в каструлі, то враховуйте, що для приготування можна застосовувати два різних способи.

Спосіб 1

Для готування будуть потрібні 150 г крупи і 300 мл води. Необхідно закип'ятити воду в каструлі, додати заздалегідь промиті зерна і посолити. Далі каша вариться на повільному вогні 20 хвилин. Після приготування її знімають з плити і настоюють 5 хвилин.

Спосіб 2

Весь процес варіння відбувається наступним чином:

  1. Візьміть довгозернистий пропарений рис (1/2 склянки) і промийте під краном.
  2. Залийте водою і залиште постояти на чверть години.
  3. Злийте воду, викладіть крупу на сковороду і прогрійте до випаровування рідини.
  4. Закип'ятіть в каструлі склянку води, додайте рис і варіть 10 хвилин.

В мультиварці

Для приготування гарніру в мультиварці слід промити склянку крупи і викласти в чашу разом з двома склянками води. Налаштуйте прилад на режими «Плову» або «Каші». Скільки потрібно варити пропарений рис? Щоб не розварити зерна, досить виставити час на 25 хвилин. Після сигналу закінчення готування дайте страві настоятися ще 5 хвилин і викладіть на тарілку.

приготування пропареного рису в каструлі та в мультиварці

В пароварці

Якщо ви плануєте використовувати пароварку, виконайте наступні дії:

  1. Промийте склянку сухого рису та помістіть в ємність для крупи.
  2. Додайте в чашу з рисом склянку води.
  3. Влийте в відділення для води в пароварці 2,5 склянки рідини.
  4. Виставите час варіння 30 хвилин.
  5. Після приготування можна настояти кашу або відразу перекласти на блюдо.

Щоб каша виходила розсипчастою та смачною, важливо використовувати для готування хорошу пароварку. У нашому інтернет-магазині можна знайти великий вибір саме таких якісних приладів, що випускаються німецьким виробником Braun. Пароварки від бренду оснащуються прискорювачем утворення пари та функцією автоматичного вимкнення, яка виключає переварювання продукту. Страви в них готуються швидко і зберігають максимум корисних речовин.

В мікрохвильовці

Розглянемо, як варити крупу в мікрохвильовці. Каша готується в спеціальній глибокій чаші, призначеній для мікрохвильової печі. Для початку необхідно всипати в цю миску 1 склянку промитого рису, потім влити 2 склянки окропу. Додайте до гарніру 1 ч. л. солі і 2 ст. л. соняшникової олії. Встановіть ємність всередину приладу і налаштуйте потужність на 800-900 Вт. Потім увімкніть прилад на 10 хвилин. Після завершення варіння кашу потрібно залишити всередині ще на 3 хвилини.

В духовці

Тепер дізнаємося, як готувати зерна в духовій шафі. Пропарений рис промивають, викладають в підхожу посудину, солять і заливають водою в пропорції один до двох. Щоб він був розсипчастим, накривають кришкою і готують близько 40 хвилин при температурі 160 °C. Під час приготування кашу потрібно періодично помішувати. Щоб вона вийшла пікантною, в кінці можна додати ароматні трави або спеції.

Як варити пропарений рис в пакетах

Зерна в пакетах вже очищені та промиті, тому їх можна варити в первісному вигляді. Щоб приготувати смачний гарнір, потрібно відміряти стільки води, щоб вона накривала пакет з запасом не менш 3-4 см. Поставте каструлю на плиту, додайте солі і варіть близько півгодини. Після варіння страву необов'язково залишати на плиті. Можна відразу підчепити пакет виделкою і викласти на тарілку.

приготування пропареного рису в мікрохвильовці, в духовці та в пакетах

Секрети смачного гарніру з пропареного рису

Для приготування смачного гарніру важливо не просто розібратися, як готувати кашу правильно, але й ознайомитися з деякими секретами. Для пропареного рису існують дві основні хитрощі - його не можна мішати при готуванні, а час варіння слід підбирати з урахуванням конкретного виробника. Розглядаючи, скільки готувати крупу, потрібно сказати, що зерна однієї марки будуть варитися 20 хвилин, а іншої - 25 хвилин. Тому господині варто пристосуватися з урахуванням використовуваного способу обробки.

З'ясовуючи, скільки і як готувати продукт, не завадить прислухатися до наступних рекомендацій:

  • гарнір є відмінним доповненням до будь-яких страв, навіть для фруктового салату;
  • рис любить спеції, особливо барбарис, куркуму, шафран;
  • якщо при використанні духовки у вас немає ємності з кришкою, можна прикрити страву фольгою;
  • для готування краще брати свіжі зерна - в такому випадку каша вийде смачнішою;
  • при варінні крупа збільшується в три рази - враховуйте це при розрахунку кількості порцій.

Якщо розібратися, скільки і як готувати пропарений рис, можна постійно балувати своїх близьких корисною та ситною кашею. Відварний гарнір стане ідеальним рішенням для здорового способу життя та допоможе в боротьбі із зайвою вагою.