Арахісова паста є універсальним продуктом, який застосовують для намазування на тости, як топпінг для морозива або для приготування випічки. Багато господинь купують її в магазинах, але ніщо не заважає вам з'ясувати, як зробити арахісову пасту вдома. Приготування страви в домашніх умовах дозволить отримати ситні ласощі, які будуть дешевшими та смачнішими магазинних аналогів.

як зробити арахісову пасту вдома

Як зробити смачну арахісову пасту вдома

Арахісова паста вдома вважається кращою, оскільки при готуванні господиня може контролювати якість інгредієнтів і експериментувати зі смаками страви. Продукт можна зробити солодким, солоним, дієтичним, з додаванням меду та шоколаду. Головне - використовувати потужний кухонний блендер або комбайн, який дозволить приготувати намазки з однорідною та гладкою текстурою. Про те, що таке і навіщо потрібен блендер, ви можете дізнатися з нашої статті.

Як правильно смажити арахіс

Перш ніж розповісти, як зробити пасту своїми руками, приділимо увагу важливому етапу в створенні арахісової намазки - смаженню горіхів. Арахіс можна використовувати і сирим, але якщо помістити його на якийсь час в духовку, то з горішків почне швидко виходити олія, а це дозволить приготувати більш ароматну страву.

Розглядаючи, як приготувати арахісову пасту в домашніх умовах, відзначимо, що для смаження бобових досить викласти їх на деко і помістити в духовку на 10 хвилин. Температура при просмажуванні горіхів повинна складати близько 160-170 °C. Слідкуйте, щоб вони не підгоріли, інакше страва набуде неприємного запах гару. Досить домогтися легкого золотистого відтінку горішків, при якому намазка отримає приємний аромат і красивий бежевий колір.

Особливості очищення горіхів

Якщо ви не знаєте, як зробити арахісову пасту вдома, зверніть увагу, що вона готується без лушпиння, тому перед подрібненням горіхів необхідно подбати про його видалення. Після просмажування остудіть арахіс близько 5-10 хвилин, а потім зніміть шкірку. Зробити це досить просто. При нагріванні вона легко відділяється від ядер, тому просто перетріть горіхи руками.

як смажити, чистити та молоти арахіс при приготуванні пасти

Як перемолоти горіхи

Щоб домашня арахісова паста мала однорідну текстуру, необхідно добре подрібнити арахіс. З цією метою краще користуватися ручним блендером, який перетворить бобові на пастоподібну масу. Про те, як користуватися блендером, можна з'ясувати в нашій статті. Весь процес перемелювання зводиться до кількох етапів:

  1. Помістіть смажені горіхи в чашу, закрийте кришкою і виконайте одне натискання кнопки. Завдяки цьому арахіс перетвориться на дрібну крихту.
  2. Другий крок - вмикання блендера на 1 хвилину. У процесі подрібнення з арахісу почне виходити олія, яка перетворить продукт на суміш, що нагадує мокрий пісок.
  3. На третьому етапі увімкніть електроприлад ще на хвилину. Під час збивання олія, що виділяється, буде скріплювати частки бобових у невеликі тверді шматочки, які можуть прилипнути до бічних стінок чаші. Якщо ви хочете, щоб арахісова паста своїми руками вийшла максимально однорідною, вимкніть прилад і видаліть великі частини.
  4. Останній крок подрібнення - запуск блендера на максимальній швидкості. При такому режимі вийде кремова текстура, яка дозволить приготувати пасту вдома без зайвих грудочок.

Щоб арахісова паста вийшла по-справжньому смачною, рекомендуємо перейти на нашу статтю і ознайомитися з тим, як вибрати блендер. Тільки якісний прилад здатний добре перемолоти арахіс і домогтися правильної консистенції страви в домашніх умовах. Якщо ви шукаєте такий пристрій, пропонуємо підібрати блендер від компанії Braun в нашому інтернет-магазині - https://braun-shop.com.ua/ua/bytovaya-tekhnika/pogruzhnye-blendery/. Апарати німецького бренду мають високу потужність і гострі сталеві ножі, які легко подрібнюють будь-які, навіть найтвердіші продукти.

Які добавки можна використовувати?

Після того, як ви закінчили подрібнювати горіхи, можна використовувати різні добавки, які дозволять поліпшити смак готової страви. Арахісова паста відмінно поєднується з багатьма компонентами:

  • медом;
  • сіллю;
  • шоколадом;
  • какао;
  • корицею;
  • кокосовою олією або вершковим маслом.

Виходячи з обраного рецепта арахісової пасти в домашніх умовах, додайте відповідні інгредієнти в перемелені горіхи і збийте блендером ще 1-2 хвилини. За бажанням перекус готовою намазкою можна доповнити яким-небудь смачним напоєм. Наприклад, за посиланням розповідається, як зробити молочний коктейль в блендері.

добавки при приготуванні арахісової пасти

Як зберігати пасту?

Арахісова паста, приготована в домашніх умовах, має тривалий період зберігання. Якщо ви розібралися, як зробити її вдома, і правильно підійшли до питання приготування, то продукт можна без побоювань тримати в холодильнику протягом трьох тижнів. Але для початку необхідно перекласти його в герметичну ємність, яка попередить попадання всередину повітря та забруднень.

Поширені рецепти

Щоб зрозуміти, як приготувати арахісові ласощі вдома, розглянемо кілька популярних рецептів.

Як приготувати класичну арахісову пасту

Класична паста ідеально підходить для намазування печива і тостів. Розглянемо, як зробити її вдома. Для приготування в домашніх умовах потрібні:

  • 350 г горішків;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. соняшникової олії;
  • дрібка солі.

Для початку смажимо горіхи, намагаючись періодично їх помішувати. Якщо вони не очищені, після смаження видаляємо лушпиння і поміщаємо в ємність блендера. Додаємо туди ж олію, сіль, цукор. Подрібнюємо і готуємо до тих пір, поки намазка не набуде однорідної консистенції. Слідкуйте, щоб апарат не згорів. Для цього періодично давайте блендеру відпочити. На завершення перекладіть продукт в банку і подавайте на стіл разом з випічкою.

Як зробити пасту ПП без цукру

Якщо ви вітаєте правильне харчування, варто розібратися, як зробити вдома арахісову пасту без цукру. Намазка без підсолоджувачів стане відмінною заміною солодким десертам і дозволить перекусити без шкоди для талії. Весь процес приготування в домашніх умовах не займе багато часу. Для страви вам будуть потрібні тільки 300 г арахісу, який потрібно обсмажити, обчистити від шкірки та подрібнити в блендері. Для однорідної текстури продукту не потрібно олії, оскільки в процесі збивання горіхи виділяють власні олійні речовини.

Сніданок вийде по-справжньому поживним і корисним, якщо разом з арахісовою пастою подати до столу будь-який вітамінний напій - свіжовичавлений сік, смузі або натуральний йогурт. Щоб дізнатися, як зробити смузі в блендері, перейдіть за посиланням.

Як приготувати пасту з медом

Домашня намазка вийде особливо смачною, якщо замість цукру використовувати мед. Він надасть страві характерного медового аромату і зробить більш корисною для організму. Як приготувати медову пасту в домашніх умовах? Для цього вам знадобляться 500 г арахісу і 2-3 ст. ложки меду. Весь процес приготування виглядає наступним чином:

  • Обсмажуємо арахіс в духовій шафі та видаляємо лушпиння. Під час смаження не забувайте помішувати горішки, щоб не підгоріли.
  • Чекаємо охолодження горіхів і поміщаємо в ємність блендера. Ретельно збиваємо до однорідної маси. Періодично потрібно зупиняти процес і перемішувати суміш, щоб неподрібнені шматочки опинилися ближче до ножів.
  • Додаємо в готову пасту мед і ще злегка перемішуємо.

Як бачите, питання, як приготувати продукт, не викликає ніяких складнощів.

Як готувати шоколадну арахісову пасту

Щоб отримати по-справжньому апетитні ласощі, які особливо радують маленьких дітей, варто дізнатися, як зробити вдома намазку з шоколадом. Для готування можна використовувати будь-який шоколад на ваш смак - пористий, чорний, молочний, з різними добавками. Рецепт шоколадної пасти передбачає використання наступних інгредієнтів:

  • 100 г горіхів;
  • 30 г шоколаду;
  • 1 ст. л. соняшникової олії.

Як завжди, просмажте горіхи та видаліть лушпиння. Перемістіть очищений арахіс в блендер і збийте до кремоподібної маси. Окремо подрібніть шоколад. Щоб він добре кришився, попередньо його варто потримати в морозилці. Змішайте горіхову і шоколадну крихту, влийте олію і знову збийте. Перекладіть арахісову масу в баночку і використовуйте в домашніх умовах за протребою.

класична, ПП та арахісова паста з медом

Як зробити солону арахісову пасту

Якщо ви не хочете вживати солодку арахісову намазку, рекомендуємо з'ясувати, як приготувати солону. Вона має приємну хрустку текстуру та солонуватий присмак, який відмінно поєднується з тостами або прісним печивом. Як зробити її в домашніх умовах? Для цього приготуйте:

  • 400 г арахісу;
  • 2-3 ст. ложки соняшникової олії;
  • 0,5-1 ч. л. солі (за смаком).

Після просмажування та очищення горіхів збийте їх в блендері до великої крихти. Влийте олію та подрібніть ще трохи. Після цього потрібно всипати сіль і перемкнути блендер на режим "турбо". Збивайте 1 хвилину, потім дістаньте і перемістіть в банку.

шоколадна та солона арахісова паста

Розібравшись, як приготувати намазку в домашніх умовах, ви зможете часто балувати своїх близьких ситними ласощами. Арахісова паста стане відмінним доповненням сніданку і принесе користь здоров'ю, адже в ній міститься багато вітамінів, мінералів та інших корисних речовин.