Якщо ви любите каву, але не хочете щодня стояти біля плити і вартувати турку - значить, настав час зробити вибір кавоварки для дому. Сучасні виробники пропонують користувачам широкий асортимент приладів для приготування ароматного напою, і на перший погляд може здатися, що вибрати відповідну модель буде досить складно. Але якщо розібратися в основних критеріях вибору і вивчити характеристики кавоварок для дому, можна швидко прийняти правильне рішення.

кавоварки Браун

Вибір крапельної кавоварки

Крапельна кавоварка готує каву не гірше, ніж професійний бариста. Прилад працює за рахунок нагрівальної трубки, по якій окріп рухається через корпус і після проходження фільтра потрапляє в контейнер для кави. Для даного виду кавоварки зазвичай використовується кавовий порошок середнього помелу. Готовий напій носить назву «американо» і буває як міцним, так і досить м'яким.

При виборі пристрою для дому необхідно враховувати наступні критерії:

  • Потужність - варіюється в межах 0,45-1,3 кВт. Чим вона вища, тим швидше вода проходить крізь фільтр і тим слабкіше виходить кава.
  • Протикрапельна система - автоматично припиняє подачу напою, якщо користувач прибирає глечик з підставки.
  • Автовідімкнення - є майже у всіх моделях і забезпечує самостійне вимикання кавоварки після приготування всього обсягу води.
  • Підігрів - дозволяє підтримувати необхідну температуру напою.
  • Додаткові функції - можна вибрати кавоварку, яка має вбудовану кавомолку, системи «антикрапля» і фільтрації води.

У нашому інтернет-магазині представлений широкий вибір крапельних кавоварок для дому від компанії Braun, які допоможуть варити чудовий напій. Пристрої мають стильний дизайн, оснащуються унікальною чашею AromaCarafe для збереження аромату і мають функцію підігріву, що дозволяє напою залишатися гарячим довгий час.

крапельна кавоварка Браун

Критерії вибору гейзерної кавоварки

Гейзерні моделі для дому схожі на краплинні за принципом дії, але мають іншу конструкцію. Прилад включає в себе дві ємності - в нижню наливають холодну воду, а в верхню потрапляє готовий напій. Нагрівальні елементи кавоварки підігрівають рідину, після чого вона піднімається, проходить через фільтруючу сітку з меленими кавовими зернами і надходить у верхній кавник.

Щоб правильно вибрати прилад для дому, звертайте увагу на такі моменти:

  • Потужність - становить від 300 до 1000 Вт. Цей параметр залежить від розміру колби і має прямий вплив на час приготування.
  • Співвідношення розмірів глечика і фільтра - чим більше фільтруюча сітка, тим слабкішою буде приготована кава.
  • Матеріал корпусу - виготовляється з гріламіда, нержавіючої сталі, пластика, алюмінію. Більшої уваги заслуговують два перші варіанти, але і вартість у них вища.

гейзерна кавоварка

Вибираємо пуровер

Пуровери поки не так поширені, як інші моделі, але впевнено набирають популярність серед поціновувачів кави в Америці та Європі. Принцип їх дії будується на підігріві води до 92-96 ° C та її повільному протоці через фільтр з кавовим порошком. Вибір цих пристроїв для дому порівняно невеликий, тому покупці можуть орієнтуватися тільки на функціонал тієї чи іншої моделі.

пуровер

Як вибрати кавомашину

Сучасні кавомашини дозволяють автоматизувати варіння кави та отримати масу можливостей для готування інших напоїв. Багато з них вміють перемелювати зерна, збивати молочну піну, варити каву з додаванням молока. Деякі еспресниці здатні навіть посилювати смаки за рахунок попереднього змочування зерен. На вибір покупців пропонуються ріжкові, капсульні, чалдові та автоматичні кавоварки, які розрізняються за способом готування, за характеристиками та ступенем автоматизації.

Ріжкові

Ріжкові кавоварки оптимально підходять для приготування американо або еспресо. Їх основним елементом є спеціальний ріжок з сітчастим фільтром, всередину якого насипають перемелені зерна. При нагріванні вода під тиском направляється до ріжка, а після його проходження напій потрапляє в чашку або іншу ємність.

При виборі кавоварки враховуйте наступні нюанси:

  • Потужність - буває в діапазоні 1-1,7 кВт. Менш потужні апарати не справляються зі створенням необхідного тиску.
  • Час варіння - зазвичай становить 10-30 секунд, але багато що залежить від стану апарату. Наприклад, при виході з режиму очікування кавоварка довше готує напій.
  • Тиск - буває в межах 3,5-20 бар. Для дому краще вибрати модель на 9 бар, яка ідеально готує еспресо.
  • Програмування - дозволяє зробити процес повністю автоматизованим. При виборі звертайте увагу на такі можливості кавоварки, як регулювання кількості води, її температура, можливість налаштовувати жорсткість води, щоб уникнути накипу.
  • Ріжок - виготовляється з металу або пластику. Кращим вважається металевий, оскільки при нагріванні він добре проводить тепло.

Чалдові

Для приготування напоїв в чалдових кавоварках використовуються спеціальні пресовані «таблетки» з кавовим порошком. В одній стандартній чалді міститься 7 г кави, яка зазвичай складається з декількох сортів арабіки. Принцип роботи у цих моделей аналогічний ріжковим, тому при купівлі враховуються ті ж самі критерії вибору.

ріжкова та чалдова кавомашини

Капсульні

У кавомашини цього типу закладаються капсули, всередині яких розміщуються всі необхідні інгредієнти, за винятком води. На вибір користувачів - різні смаки і аромати напою, в тому числі з різними сортами меленої кави, молоком, шоколадом, прянощами. Головним моментом при виборі капсул є їх відповідність використовуваній кавомашині. Покупцям пропонуються капсули Nespresso, Cremesso, Paulig та інші варіанти з численними смаковими добавками і купажами.

При виборі капсульної кавоварки для дому варто враховувати:

  • Особливості корпусу - найчастіше виготовляється з пластика і має невеликі габарити, які дозволяють легко розміщувати прилад на кухонному столі.
  • Капучинатор - спеціальна насадка для створення молочної піни. Вона буває механічною або ручною і являє собою трубку з трьома отворами на наконечнику, через які подається пара. Кінець трубки опускається в молоко і забезпечує утворення пінки.
  • Догляд за кавоваркою - при відсутності капучинатора користувачеві досить додавати воду в контейнер і спустошувати ємність, призначену для порожніх капсул. За наявності капучинатора додатково потрібно стежити за свіжістю молока і періодично мити посуд для молочного продукту.

Автоматичні

Автоматичними апаратами називають моделі, які поєднують в собі функції кавоварки і кавомолки. Вони можуть істотно різнитися за потужністю, функціоналом, ціною. При виборі необхідно враховувати критерії, які відносяться як до приготування напою, так і до помелу зерен:

  • Витрати зерен - їх кількість багато в чому залежить від розміру ємності для помелу і датчика, призначеного для визначення загального числа змелених зерен. При виборі важливо віддавати перевагу приладам з підвищеною точністю датчика, інакше можна зіткнутися з проблемою, коли кавоварка буде помилятися з обсягами готового порошку.
  • Ступінь помелу - найпростіші моделі пропонують дібний або великий помел, дорожчі дозволяють вибирати як ступінь помелу, так і сорт кави.
  • Зручність в експлуатації - при виборі рекомендується перевірити, наскільки комфортно користуватися машиною. Як показує практика, кращими вважаються кавоварки, в яких закладка виконується вертикально, а відсіки для зерен і води висуваються в бік.
  • Керування - з ростом ціни на кавоварку збільшується її функціонал. Дорогі пристрої можуть мати цифровий дисплей з відображенням інформації про поточну роботу або можливість керувати процесом через смартфон.

капсульна та автоматична кавомашини

Корисні поради при виборі кавоварки

При виборі кавоварки не завадить заздалегідь вивчити основні способи приготування кави і визначитися з якістю та міцністю напою, якому віддаєте перевагу. Так, любителям міцної кави варто віддавати перевагу апаратам для дому з невеликою потужністю, які дозволяють готувати насичений і трохи гіркуватий напій. Пристрій з високою потужністю дозволить варити каву швидше, але його міцність буде слабшою.

 Також при виборі допоможуть деякі поради:

  • Добре, якщо в приладі буде присутньою функція регулювання міцності, завдяки якій можна готувати будь-які напої - від м'яких до максимально міцних.
  • Якщо ви любите лате або капучино, варто вибрати модель з можливістю їх приготування. Такий прилад має в своїй конструкції капучинатор, який автоматично додає в воду збите молоко.
  • Щоб кожен член родини не очікував своєї черги в приготуванні кави, краще віддавати перевагу пристроям з можливістю варити дві чашки напою одночасно.

Сподіваємося, наші рекомендації допоможуть вибрати саме ту кавоварку, яка буде повністю відповідати вашим смакам і уподобанням. При правильному підході до купівлі ви зможете щодня прокидатися від чарівного аромату та починати свій ранок з улюбленого напою, що бадьорить.

вибір кавоварки