Гарбуз вважається справжнім джерелом вітамінів і широко застосовується для приготування страв та напоїв. Щоб забезпечити своїх домочадців смачним лікарським зіллям, багато господинь заготовляють на зиму гарбузовий сік через соковижималку. Він стає незамінним у холодний сезон. За допомогою соку з гарбуза можна покращити імунітет, відновити сили, наситити організм макро- та мікроелементами. У статті ми розглянемо, як приготувати смачний гарбузовий фреш через соковижималку та як правильно пити цей корисний напій.

гарбузовий сік на зиму через соковижималку

Чим корисний гарбузовий сік?

Вживати сік з гарбуза рекомендує як народна, так і офіційна медицина. У складі продукту міститься багато цінних речовин, які приносять користь здоров'ю. Помаранчевий колір гарбуза свідчить про вміст у ньому фітохімічних сполук каротиноїдів, які сприятливо діють на органи зору, очищають кров від «шкідливого» холестерину, запобігають розвитку онкології.

Крім каротиноїдів, до складу напою входять залізо, фтор, кальцій, вітаміни С, А, РР, К, групи В. У сукупності вони зміцнюють людський організм та чинять безліч сприятливих впливів:

  • нормалізують метаболізм;
  • покращують роботу імунної системи;
  • забезпечують повноцінне функціонування органів ШКТ;
  • зміцнюють серцевий м'яз, судини;
  • заспокоюють нервову систему;
  • виводять токсини, важкі метали, радіонукліди;
  • очищають шкіру, покращують її стан;
  • нормалізують сон;
  • сприяють звільненню від зайвої ваги.

Гарбузовий фреш виконує функції антиоксиданту, дозволяє нормалізувати артеріальний тиск, має протизапальні властивості. Якщо розібратися, як зробити гарбузовий сік на зиму в соковижималці, можна готувати своїм рідним справжні природні ліки, які заповнять дефіцит мікролементів та допоможуть впоратися з багатьма захворюваннями.

Як правильно вибрати гарний гарбуз для соку

Щоб гарбузовий сік вийшов дійсно смачним, важливо правильно підібрати овоч для приготування. Краще використовувати невеликий гарбуз, вагою не більше 7 кг. Занадто великі плоди можуть давати гіркоту, а м'якоть усередині часто буває висушеною.

Плануючи зробити сік з гарбуза через соковижималку, завжди дивіться на колір овочів. Чим він яскравіший, тим солодшою буде гарбузова м'якоть. Багато сортів мають бліду, майже безбарвну шкірку, тому потрібно звертати увагу насамперед на відтінок внутрішньої частини плода.

Для закручування на зиму намагайтеся не використовувати овочі з дефектами. Якщо на поверхні шкірки видно тріщини, вм'ятини, різні плями, це може свідчити про процеси гниття. Такий продукт навряд чи принесе користь і не дозволить зробити по-справжньому смачний сік гарбуза на зиму.

Як приготувати сік з гарбуза: поради з приготування

Розповідаючи, як приготувати гарбузовий сік в соковижималці, для початку варто приділити увагу правильному вибору електроприладу для віджимання м'якоті. Сучасні виробники випускають кілька різновидів апаратів, які різняться за способом віджимання продуктів. Так, шнекові соковижималки працюють за допомогою гвинтового механізму, який відокремлює від овочів невеликі шматочки і розтирає об металеву сітку. Відцентрові моделі оснащуються центрифугою, що дозволяє сепарувати м'якоть на рідину та макуху. Якщо ви хочете зрозуміти, яка соковижималка краще - шнекова або центрифужна, перейдіть на нашу статтю.

Щоб приготування гарбузового соку через соковижималку було простим і швидким, варто віддавати перевагу електроприладам потужністю від 0,5 кВт. Добре, якщо в моделі є багато швидкісних режимів, що дозволяють підбирати швидкість з урахуванням консистенції подів. За посиланням можна детально ознайомитись з тим, як вибрати соковижималку для дому. Якщо ви шукаєте дійсно якісні пристрої, зверніть увагу на моделі Braun у нашому каталозі. Соковижималки від німецького виробника відрізняються високою потужністю і дозволяють регулювати кількість м'якоті в напої.

як приготувати сік із гарбуза через соковижималку

Визначившись із соковижималкою, наведемо кілька корисних порад, які допоможуть правильно приготувати сік із гарбуза:

  • Для гарбузового напою на зиму можна брати будь-які столові сорти овочів, у тому числі ті, що зазвичай використовуються для каші або випічки.
  • Перед віджиманням плід слід ретельно очистити від шкірки та насіння, інакше вони будуть забивати соковижималку.
  • Фреш слід готувати тільки із сирого гарбуза. Не треба варити або запікати овоч перед обробкою через соковижималку.
  • Щоб досягти насиченого смаку, гарбузову м'якоть можна змішувати з іншими фруктами/овочами, наприклад, з цитрусовими, яблуками, капустою, морквою. Пропорції можуть бути будь-якими, але зазвичай господині використовують 1 до 1.
  • Замість цукру у фреші можна застосовувати мед. Додавати його слід потроху, ретельно регулюючи смак.
  • Якщо м'якоть із гарбуза надто солодка, можна відмовитися від цукру.

Рецепти

Існує безліч рецептів, як зробити сік з гарбуза через соковижималку. Розглянемо найпоширеніші їх.

З яблук

Щоб приготувати яблучно-гарбузовий сік на зиму, вам потрібні такі інгредієнти:

  • 500 г яблук;
  • 1 кг гарбуза;
  • половина лимона.

Насамперед підготуйте всі компоненти. Гарбуз очищають від шкірки і нарізають на шматочки, яблука розрізають на четвертинки та видаляють кісточки. Потім завантажте продукти в соковижималку і відіжміть рідину. Перелийте напій у каструлю, видавіть туди ж лимон і насипте цукор за власним смаком. Доведіть отриману рідину до кипіння та проваріть 5 хвилин.

Далі розлийте гарбузовий сік по банках і закрутіть. Поставте ємності на кришки і дочекайтеся охолодження, потім тримайте консервацію в прохолодному місці. Більш детальні рекомендації щодо приготування через соковижималку можна знайти у статті «Яблучний сік на зиму в домашніх умовах».

З апельсином

Гарбузовий сік із цитрусовими на зиму виходить не просто корисним для здоров'я, але й надзвичайно приємним на смак. Фрукти надають йому характерної кислинки та яскравого апельсинового аромату. Приготування через соковижималку здійснюється з використанням двох апельсинів та одного кілограма гарбуза. Весь процес відбувається так:

  1. Миємо овоч, видаляємо шкірку і ріжемо на скибочки.
  2. Завантажуємо м'якоть у соковижималку і отримуємо сік.
  3. Зливаємо його у підхожу ємність, додаємо півсклянки цукру та два літри води.
  4. Варимо на середньому вогні приблизно 5 хвилин, залишаємо до остигання.
  5. Чистимо апельсини від шкірки, віджимаємо в соковижималці. Якщо необхідно, процідіть отриману рідину, щоб видалити залишки м'якоті.
  6. Додаємо апельсиновий сік до гарбузового. Знову кип'ятимо і розливаємо у попередньо стерилізовані банки.
  7. Закручуємо кришками, ставимо догори дном і чекаємо на охолодження.

гарбузовий сік з яблуками та апельсином

Гарбузово-морквяний

Класичний гарбузово-морквяний сік вважається одним з найбільш корисних напоїв. Якщо законсервувати його на зиму, можна завжди мати під рукою цінний продукт, який подарує енергію та захистить від вірусів чи бактерій. Щоб приготувати напій вдома через соковижималку, знадобляться:

  1. 1 кг гарбузової м'якоті;
  2. 4 великі морквини;
  3. 200 г цукру;
  4. 1 ст. ложка лимонної кислоти;
  5. 10 склянок води.

Попередньо очистіть овочі від шкірки, наріжте шматочками такого розміру, щоб вони поміщалися в отвір для завантаження соковижималки. Відіжміть, влийте в отриману рідину воду, всипте цукор і лимонну кислоту. Якщо напій здається дуже густим, можна розвести його ще трохи водою до потрібної густоти. Доведіть масу до кипіння, проваріть близько 5 хвилин. Розлийте по стерилізованих банках та закрийте на зиму.

За бажанням морквяний сік з гарбузом можна урізноманітнити іншими інгредієнтами. Наприклад, напій через соковижималку буде ще кориснішим, якщо змішати його з курагою, яблучним фрешем або свіжим лимоном. Особливий смак продукту може надати селера (для традиційного рецепту можна використовувати 200 г свіжої зелені або кореня).

сік із гарбуза з морквою

Як пити сік із гарбуза

Вживати сік із гарбуза можна протягом усього дня. Оптимально приймати його по півсклянки перед сніданком і полуденком або по цілій склянці за півгодини до кожного прийому їжі. Якщо ви страждаєте на безсоння, можна випивати склянку гарбузового напою безпосередньо перед відходом до сну.

Пити свіжий сік краще відразу після приготування в соковижималці. Якщо ви готуєте про запас, намагайтеся тримати його в холодильнику. За наявності деяких хронічних захворювань перед вживанням варто проконсультуватися з лікарем. Так, гарбузовий фреш слід з обережністю приймати людям, які страждають на виразку шлунку в гострій стадії або на цукровий діабет.

Якщо розібратися з правилами приготування та вживання гарбузового соку на зиму, напій стане чудовим способом зміцнити здоров'я. Він подарує бадьорість протягом усього дня, підніме настрій та допоможе з легкістю протистояти простудним захворюванням у зимовий сезон.