Свіжовичавлені соки прекрасно втамовують спрагу і приносять велику користь для організму. Але перш ніж купувати соковижималку, не завадить розібратися, яка з них краще - відцентрова чи шнекова. Основна відмінність між цими видами апаратів полягає в технології вичавлення. Кожен прилад має свої плюси і мінуси, особливості конструкції, тому перед купівлею пропонуємо дізнатися, яку соковижималку варто вибрати для домашнього застосування.

відцентрова та шнекова соковыжималки

Особливості шнекових соковижималок

Шнекові, або пресові, соковижималки стали продаватися на ринку недавно. В основі їх конструкції лежить гвинт (шнек) у вигляді спіралі, який підштовхує продукти до пресувального відсіку та сприяє виділенню соку. Залежно від того, яку модель ви купили, швидкість гвинта становитиме від 80 до 120 обертів на хвилину, що дозволить добре перемолоти фрукти та овочі.

Як працюють шнекові соковижималки

За принципом своєї дії шнекові моделі схожі зі звичайною побутовою м'ясорубкою. При попаданні під шнек продукти ретельно подрібнюються і перетираються через сито. Завдяки підвищеному тиску від отриманого соку відділяється макуха, яка добре відтискається і виходить з апарату майже сухою. Чистий нектар подається в спеціальний глечик і являє собою насичений густий напій з великою кількістю м'якоті.

Розбираючись, яку соковижималку краще купити, зверніть увагу, що прилади бувають вертикальними та горизонтальними. Різниці між ними практично немає, але перший варіант все-таки краще, оскільки господині не доводиться занадто активно працювати штовхачем. У деяких моделях встановлюються відразу два шнека. Це необхідно, щоб більш ефективно відтискати зелень або тверді волокнисті коренеплоди.

Плюси шнекових соковижималок

З'ясовуючи, яка модель краще, відзначимо, що шнекові моделі відмінно підходять для вичавлювання будь-яких плодів і мають чимало значущих переваг:

  • не нагріваються в процесі приготування соку, тому напій зберігає максимальну кількість вітамінів;
  • готують фреш з м'якоттю, яка містить необхідну людині клітковину;
  • відрізняються низьким рівнем шуму - ними можна користуватися навіть в тому випадку, якщо в сусідній кімнаті спить дитина;
  • соковижималку легко мити - яку б модель ви не вибрали, шнек в будь-якому випадку буде відмиватися за лічені секунди;
  • багато пристроїв мають насадки, що дозволяють готувати пюре, сорбети та смузі.

Які мінуси мають прилади?

Якщо ви не знаєте, яку модель підібрати для дому, враховуйте, що, поряд з плюсами, шнекові прилади мають і деякі недоліки:

  • не підходять для переробки великого врожаю, оскільки працюють досить повільно (широка горловина в таких моделях зустрічається не часто, а швидкість обертання на порядок нижче відцентрових);
  • часто забивається отвір для виходу соку, особливо при використанні фруктів з кісточками (наприклад, яблук або цитрусових);
  • м'якоть в соку може бути як плюсом, так і мінусом - виходячи зі смаків людини.

шнекова соковижималка та її використання

Відцентрові соковижималки - принцип дії, переваги та недоліки

Часто на коментарі в Інтернеті з проханням «порадьте, яку соковижималку придбати» багато людей рекомендують вибирати відцентрову модель, яка є перевіреним і надійним приладом з довгою історією. Її головним конструктивним елементом виступає сепаратор, виготовлений у вигляді металевого диску з невеликими отворами та зубцями. При роботі він виконує швидкі обертальні рухи, які розтирають продукти і відокремлюють сік.

Принцип роботи відцентрової соковижималки

Вибираючи, яка соковижималка більш ефективна, потрібно розуміти, що дія приладів базується на відцентровій силі. Після закладання плодів вони опиняються всередині центрифуги, де роздроблюються сепаратором. Під тиском відбувається відділення нектару, потім напій потрапляє в контейнер для соку, а відходи - в ємність для макухи. Центрифуга продавлює продукти на швидкості до 24 000 оборотів на хвилину, тому відцентрова соковижималка краще підходить для твердих фруктів і овочів.

Коли до нас звертаються з питанням «порадьте, яку соковижималку краще купити», ми рекомендуємо саме відцентрові соковижималки, оскільки вони поєднують в собі високу потужність, простоту застосування, здатність переробляти великі обсяги продуктів. У нашому інтернет-магазині ви знайдете широкий вибір таких приладів, виготовлених перевіреною німецькою компанією Braun. Пристрої оснащуються запатентованим ситечком з мікроотворами, яке дозволяє швидко приготувати корисний сік. Вітамін С в таких соковижималках не руйнується, а готовий напій виходить чистим і смачним.

Які плюси у приладів?

Основною перевагою відцентрових приладів є універсальність - яка б модель не стояла в домі, вона буде краще виконувати відтискання будь-яких плодів або зелені. Серед інших переваг відзначимо:

  • помірна вартість апаратів;
  • широкий асортимент - покупцям доступні сотні моделей з різним функціоналом, швидкістю, додатковими аксесуарами (яка краще - вирішувати тільки вам);
  • можливість приготувати чистий сік без вмісту м'якоті;
  • хороша швидкість роботи - якщо ви зібрали великий урожай яблук або груш, краще, ніж соковижималка відцентрового типу, годі й шукати.

Мінуси відцентрової соковижималки

Розглядаючи, яку соковижималку краще підібрати для дому, відзначимо, що відцентрова модель, як і шнекова, не позбавлена мінусів:

  • шумно працює, тому її краще використовувати, коли всі домочадці вже прокинулися;
  • гірше переробляє макуху - після вичавлювання в ній залишається багато рідини;
  • прилад важко миється, так як кісточки та волокна забиваються в сітку.

відцентрова соковижималка Браун та її використання

Міфи про соковижималки

На сьогодні існує кілька міфів, які говорять про недостатню якість і навіть шкоду відцентрових соковижималок. Наприклад, деякі люди вважають, що при використанні цих приладів в сокові практично не зберігаються корисні речовини, тому, вибираючи, яку модель купити, краще віддавати перевагу шнековим пристроям. Але дане твердження не має під собою підстав, оскільки дослідження з цього приводу не проводилися.

Інший міф говорить про те, що відцентрові соковижималки призводять до окислення соків. Стверджується, ніби чим менше повітря потрапляє в напій в процесі пресування, тим краще ферменти зберігають активність. При приготуванні соку на його поверхні утворюється піна, яка свідчить про кількість кисню, що пройшов через рідину - чим більше піни, тим сильніше окислення. Насправді, як і в першому випадку, досліджень на цю тему немає.

Згідно з твердженнями вчених, ферменти здатні розкладатися при температурі соку від +47 °C. Однак яку б соковижималку ви не використовували, жоден прилад не здатний розігрівати напій до таких показників. Навіть якщо робити фреш при кімнатній температурі, він не буде нагріватися вище +30 °C, а цього недостатньо для розкладання ферментів. Але в будь-якому випадку краще пийте сік швидко. Щоб зберегти максимум корисних речовин, для переробки краще використовувати охолоджені продукти з холодильника.

З усього вищесказаного можна зробити висновок, що обидва типи соковижималок мають як переваги, так і недоліки. Сказати точно, яка з них краще, буде непросто без знання потреб конкретної людини. Тому вибір відповідної моделі необхідно робити виходячи з власного смаку і побажань щодо функціоналу приладу. Більш детально, як вибрати соковижималку і яка з них краще, читайте в нашій статті за посиланням.

використання соковижималки та догляд за нею