Користь фрешу неможливо переоцінити. Якщо з'ясувати, як правильно зробити фреш, можна щодня радувати себе натуральним напоєм, що містить величезну кількість цінних речовин. До складу соку входять вітаміни, мікро- і макроелементи, мінерали, органічні кислоти, які сприятливо впливають на людське здоров'я. Багато медиків відносять фреш до лікувально-профілактичних засобів. Тому, щоб він приносив тільки користь і не шкодив організму, важливо ретельно розібратися, як готувати, вживати та зберігати його в домашніх умовах.

як приготувати фреш

Що таке фреш і з чого його роблять

Фрешем називають свіжовичавлені соки, які готуються з фруктів та овочів. На відміну від магазинних продуктів, вони не містять барвників, консервантів та іншої хімії, що робить їх більш корисними для здоров'я. В процесі приготування напій не піддається термічній обробці, тому зберігає в своєму складі всі цінні компоненти.

Розповідаючи, як приготувати фреш, відзначимо, що сучасна кулінарія не обмежує людей в інгредієнтах для свіжого соку. Його можна робити з будь-яких продуктів, які є під рукою:

  • яблук;
  • апельсина;
  • моркви;
  • помідорів;
  • кавуна;
  • ягід;
  • грейпфрута;
  • ананаса;
  • селери та ін.

Головна умова - овоч чи фрукт повинен бути стиглим, соковитим, без ознак гниття та інших дефектів. Бажано віддавати перевагу сезонним продуктам, купленим в перевіреному магазині, а ще краще - зібраним у власному городі або саду.

Як готують фреш

Існує кілька способів приготування свіжовичавленого соку. Нижче ми розглянемо, як зробити фреш в блендері, соковижималці та без використання побутової техніки.

Як приготувати фреш соковижималкою

Одна з головних переваг соковижималки - можливість приготувати сік разом зі шкіркою та кісточками, в яких міститься багато мінералів і вітамінів. Для віджимання досить підготувати та нарізати продукти, поставити під соковижималку склянку, а потім закласти інгредієнти в відповідний відсік та увімкнути апарат. Якщо ви використовуєте високошвидкісну соковижималку з центрифугою, бажано випити напій відразу, оскільки при віджиманні на високій швидкості він швидко окислюється і втрачає свої властивості.

Як зробити фреш в блендері

Багато господинь вважають за краще готувати фреш в блендері, що дозволяє легко віджимати як м'які, так і тверді продукти. Про те, для чого потрібен блендер, можна з'ясувати з нашої статті. Процес приготування майже не відрізняється від віджиму в соковижималці. Для початку потрібно виконати підготовку фруктів або овочів і нарізати їх на невеликі шматочки, а потім помістити в чашу електроприладу і зробити пюре.

Якщо ви не знаєте, як зробити морквяний фреш або інший сік більш рідким, просто розбавте отримане пюре кип'яченою водою. За бажанням з напою можна повністю видалити м'якоть, скориставшись звичайним ситом. Як і у випадку з соковижималкою, фреш після блендера піддається окисленню, тому його бажано пити відразу.

Щоб продукти добре подрібнювалися, а в фреші не залишалися цільні шматочки овочів або фруктів, варто правильно підходити до вибору електроприладу. Поради про те, як вибрати блендер, наведені в статті за посиланням. Для купівлі якісного пристрою пропонуємо ознайомитися з каталогом нашого магазину. До ваших послуг - високотехнологічні блендери від німецької компанії Braun, які ефективно справляються з будь-якими завданнями на кухні - https://braun-shop.com.ua/ua/bytovaya-tekhnika/pogruzhnye-blendery/.

Як приготувати фреш без використання техніки

Якщо ви хочете розібратися, як зробити апельсиновий фреш або інший напій без техніки, варто відразу зазначити, що це викличе певні складнощі. Вичавити сік можна своїми руками, але в такому випадку фрешу вийде менше. Для приготування можна брати будь-які м'які ягоди або фрукти. Просто розріжте їх на часточки та відіжміть над підхожою ємністю. Щоб вичавити максимум соку, слід докласти всіх зусиль. Попередньо продукти необхідно загорнути в марлю, інакше в напій буде потрапляти м'якоть. Якщо ви плануєте використовувати тверді овочі, спочатку їх слід натерти на тертці.

як приготувати фреш соковижималкою, блендером та вручну

Як підготувати компоненти для напою

Перш ніж розповісти, як зробити сік з фруктів та овочів вдома, приділимо увагу попередній підготовці продуктів. У цьому допоможуть наступні рекомендації:

  • Для приготування краще брати стиглі або навіть перестиглі овочі та фрукти. Не використовуйте для напою зіпсовані продукти, інакше сік не буде корисним і смачним.
  • Перед тим, як приготувати напій, добре вимийте інгредієнти. На поверхні багатьох продуктів можуть міститися пестициди, тому за необхідності можна видалити шкірку.
  • Дістаньте кісточки. При віджиманні соковижималкою або руками їх можна залишити.
  • Наріжте продукти кубиками, щоб електроприладу було легше справлятися з подрібненням.

Користь фрешу

Фреші містять високу концентрацію активних речовин, які позитивно позначаються на здоров'ї. Дізнатися, як приготувати свіжі соки, варто будь-якій господині, адже при регулярному вживанні вони здатні чинити на організм безліч сприятливих впливів:

  • виводять шлаки та вільні радикали;
  • покращують пам'ять, травлення;
  • прискорюють обмін речовин;
  • допомагають нормалізувати роботу імунної системи;
  • благотворно впливають на стан шкіри;
  • зміцнюють нігтьові пластини;
  • додають бадьорості, піднімають настрій;
  • надають загальнозміцнюючу та тонізуючу дію.

Популярні рецепти

Існує безліч різних рецептів, які пояснюють, як приготувати напій правильно. Розглянемо найбільш популярні з них.

Апельсиновий в блендері

Апельсиновий сік корисний людям, які сидять на дієті або вітають правильне харчування. Для приготування потрібні лише три апельсини і трохи кип'яченої води. Як приготувати його за допомогою блендера?

  1. Очистіть шкірку, видаліть прожилки та плівки.
  2. Розділіть плоди на часточки або наріжте на шматочки.
  3. Складіть в чашу і подрібніть до стану пюре.
  4. Додайте воду і ще раз змішайте.

Більш детально про те, як користуватися блендером, вам розповість наша стаття.

Морквяний в блендері

Морквяний сік містить багато кальцію, фосфору, вітамінів і каротин, який сприятливо впливає на зір. Для приготування напою необхідно приготувати 1 кг моркви і виконати наступні дії:

  1. Вимийте моркву під проточною водою, протріть поверхню щіткою.
  2. Видаліть плодоніжки, очистіть шкірку.
  3. Наріжте овочі великими шматочками завдовжки від 2 до 5 см.
  4. Складіть в ємність блендера. Якщо морква не дуже соковита, можна влити трохи води.
  5. Подрібніть до однорідної консистенції.
  6. Залиште настоюватися на 15-30 хвилин. Це зробить напій більш поживним і корисним.
  7. За бажанням напій можна процідити за допомогою сита, щоб видалити м'якоть, і додати трохи апельсинового соку.

Розповідаючи, як приготувати сік з моркви, згадаємо, що його рекомендується вживати не частіше 2-3 разів на тиждень, тому в інші дні можна готувати на сніданок молочний коктейль або смузі. Про те, як зробити молочний коктейль в блендері, можна дізнатися за посиланням.

Кавуновий

Кавуновий фреш легко зробити руками, але зручніше використовувати в цих цілях блендер. Розріжте кавун, видаліть кісточки та шкірку, наріжте м'якоть на кубики. Закладіть продукти в ємність електроприладу і збийте до однорідної маси. Перелийте в склянку, за бажанням додайте кубики льоду.

апельсиновий, морквяний та кавуноий фреш

Селеровий

Селеровий фреш - це відмінний загальнозміцнюючий засіб з сечогінною та очищуючою дією. Для його приготування знадобляться:

  • чотири стебла селери;
  • два яблука;
  • 2 ч. л. натертого кореня імбиру;
  • 2 ч. л. лимонного соку.

Очистіть яблука, видаліть кісточки та шкірку, збийте блендером. Наріжте селеру та додайте до яблук, ще раз подрібніть. З'єднайте отриману масу з соком лимона та імбиром, збийте блендером ще хвилину. Розлийте по склянках.

Буряковий

Буряковий сік чинить очищуючу дію, покращує процеси кровотворення, сприяє профілактиці хвороб щитоподібної залози. Розповідаючи, як приготувати фреш, відзначимо, що для віджиму необхідно використовувати очищений та нарізаний буряк, який поміщають в блендер і перемелюють до пюреподібного стану. Перед вживанням фреш слід настояти в холодильнику близько 2-3 годин.

Щоб сік вийшов більш смачним, можна розбавити його іншими інгредієнтами. За посиланням ви знайдете рекомендації, як зробити смузі в блендері з буряка, огірка, яблука та лимону.

Яблучний в блендері

Яблука мають в своєму складі багато аскорбінової кислоти, яка покращує роботу шлунково-кишкового тракту, виводить токсини і шлаки. Розглянемо, як зробити корисний яблучний сік блендером:

  1. Візьміть 5-6 стиглих яблук і гарненько помийте.
  2. Видаліть серцевину з кісточками.
  3. Розріжте на невеликі шматки.
  4. Закладіть в блендер і збийте до однорідного стану.
  5. Використовуйте марлю, щоб процідити отриманий сік та віджати макуху.

селеровий, буряковий та яблучний фреш

Якщо знати, як приготувати фреш, можна щодня робити на сніданок смачний, натуральний напій. Свіжовичавлений сік зарядить бадьорістю на весь майбутній день, додасть сил, підвищить інтелектуальні та фізичні здібності.