Збиті вершки застосовуються як основа для багатьох десертів. Але як показує практика, навіть досвідчені господині не завжди знають, як правильно збити вершки, щоб вони були ніжними та повітряними. Якщо порушити правила приготування, замість пишного крему можна отримати звичайне масло, тому, перш ніж приступати до приготування, рекомендуємо ознайомитися з нашою статтею і дізнатися, як зробити збиті вершки своїми руками.

як правильно збити вершки

Як правильно вибрати вершки, які підходять для збивання

Далеко не всі вершки можуть використовуватися для приготування крему. Важливою умовою якісного приготування є правильний вибір продукту, який повинен враховувати його склад, виробника, свіжість та жирність.

Виробник продукту та склад

Розглядаючи, як зробити збиті вершки, звертайте увагу на їх склад. Для збивання повітряного крему підійде тільки жирний натуральний продукт, в якому не містяться емульгатори, пальмова олія, загусники та інші компоненти. Важливою є і якість продукції, яка безпосередньо залежить від виробника. Оцінити її можна тільки дослідним шляхом, тому при купівлі краще віддавати перевагу перевіреним торговим маркам.

Свіжість вершків та правильне зберігання

Хороший вершковий крем виходить тільки зі свіжої основи. Якщо продукт простояв кілька днів, то при збиванні може розшаруватися, а це не дозволить приготувати ніжний десерт. Пояснюючи, як збити вершки для крему, згадаємо, що при купівлі слід звертати увагу на дату виготовлення. Якщо вони не першої свіжості, від них варто відмовитися. Також потрібно брати до уваги умови їхнього зберігання. У магазині вони мають лежати у відділі із молочною продукцією, де постійно підтримують оптимальну температуру.

Жирність

Для отримання пишного крему слід вибирати продукт із високим відсотковим вмістом жиру. Ідеальною вважається жирність від 30 до 33%. Якщо ви хочете дізнатися, як збити вершки 10 відсотків, зверніть увагу, що для такої продукції потрібно використання спеціальних загусників. Однак не варто думати, що нежирні вершки будуть марними для домашнього приготування. За необхідності їх можна застосовувати для інших цілей, зокрема:

  • 10% - питні, відмінно поєднуються з кавою або чаєм;
  • від 20 до 30% - підходять для соусів, різних підлив;
  • понад 30% – ідеальні для збивання та створення смачних домашніх десертів.

Чим більше жирності у продукті, тим простіше його можна довести до потрібної консистенції. Наприклад, якщо розглядати, як збити вершки 33 відсотків, на всю роботу піде від 4 до 6 хвилин, а при використанні 20% молочного продукту приготування займе приблизно 10 хвилин.

вершки жирністю 10%, 20% і 33%

Чим можна загустити вершки для збивання

Якщо ви застосовуєте жирні вершки, згущувати їх не потрібно. Інше питання, коли під рукою є лише нежирний продукт, а часу на відвідування магазину не залишається. У такій ситуації варто з'ясувати, як збити вершки для торта із маложирної продукції. Для згущення маси жирністю 10 відсотків можна використовувати такі інгредієнти:

  • агар агар;
  • яєчний білок;
  • лимонний сік;
  • розведений у воді желатин.

Розповідаючи, як збити вершки 10 або 20 відсотків, зазначимо, що при додаванні зазначених компонентів вони починають вступати в хімічну реакцію та формують еластичні молекулярні зв'язки, які сприяють згущенню. Щоб нежирні вершки добре загуснули, при збиванні їх слід помістити в охолоджену ємність, яку ставлять у ще більший посуд із кубиками льоду.

Існує й інший варіант одержання потрібної густоти. Візьміть 100 г 10% вершків, додайте до них 70 г вершкового масла жирністю 70% і добре збийте за допомогою блендера або міксера. Отриману масу розмістіть у холодильнику проти ночі, а вранці приступайте до приготування домашнього крему. Щоб дізнатися, чим відрізняється блендер від міксера, перейдіть за посиланням.

Вибір обладнання для збивання та підготовка вершків

Пояснюючи, як збити вершки до піків, приділимо увагу підготовці до збивання. Для початку варто визначитися з вибором підхожого обладнання для приготування. Найкраще збивати за допомогою кухонного міксера, увімкнувши його на середню швидкість. Не рекомендується використовувати високий швидкісний режим, оскільки він не дозволить масі насититися киснем і отримати легкість.

При виборі міксера важливо звертати увагу на потужність, матеріали, насадки в комплектації. Більш детально про те, як вибрати міксер, читайте у нашій статті. Якщо вам потрібен якісний апарат для виготовлення крему, ознайомтеся з колекцією нашого магазину. У каталозі ви знайдете широкий асортимент міксерів Braun, які стануть надійними помічниками на кухні.

Після вибору продукту та купівлі підхожої техніки залишиться лише підготувати інгредієнти. Розповідаючи, як збити вершки до стійких піків, наведемо такі рекомендації:

  • Перед збиванням охолодіть продукт. Для цього поставте його в холодильник на кілька годин. Не можна поміщати його в морозильну камеру, оскільки після розморожування він перетвориться на пластівці.
  • Досягти міцних піків при збиванні можна за рахунок попереднього охолодження посуду. Для цього потримайте відповідну миску та насадки для міксера у холодильнику.
  • Розглядаючи, як збити вершки в густу піну, слід згадати, що замість цукру краще використовувати цукрову пудру. Перед збиванням просійте її крізь сито, щоб прибрати грудки.

обладнання та продукти для збивання вершків

Збивання вершків

Молочну масу можна збивати вручну або за допомогою блендера зі спеціальною насадкою-вінчиком, але найзручніше для цих цілей використовувати міксер. Якщо ви працюватимете саме з ним, то за один прийом варто готувати не більше 200-300 мл продукту. Намагайтеся не перестаратися зі швидкістю. Роботу слід розпочинати з малих обертів, а після досягнення м'яких піків переходити на середній швидкісний режим. Щоб розібратися, яку консистенцію мають м'які або тверді вершини, ознайомтеся з нашою статтею про те, як збити білки з цукром.

Отже, як зробити збиті вершки міксером? Весь процес збивання здійснюється в такий спосіб:

  1. Помістіть охолоджений продукт у підхожу ємність. Для збивання краще вибирати глибоку миску, інакше лопаті міксера не зможуть повністю зануритися у рідину. Якщо такої ємності немає під рукою, візьміть будь-яку іншу, але під час роботи нахиляйте її під кутом.
  2. Добре перемішайте молочний продукт перед збиванням для рівномірного розподілу жиру. Якщо потрібно збити велику порцію, розділіть її на кілька частин і збивайте кожну окремо.
  3. Починайте працювати вінчиком на малих обертах. Використовуючи високі швидкості, ви ризикуєте отримати масло.
  4. Поступово переходьте на середню швидкість. Приблизно через 3 хвилини від початку збивання можна додати цукрову пудру, а за необхідності - трохи желатину, лимонного соку або іншого загусника. З'ясовуючи, як зробити збиті вершки, враховуйте, що їхнє підсолоджування перед збиванням не дозволить досягти густої консистенції.

Ступінь готовності можна визначити на вигляд продукту. Якщо маса не розтікається і добре тримає форму, то крем готовий для приготування торта або іншого десерту.

збивання вершків та додаткові інгредієнти для цього

Чому вершки не збиваються

Часто господині, які тільки знайомляться з тим, як збити вершки в домашніх умовах, зазнають невдачі у приготуванні. Замість повітряної піни бажаної густоти вони отримують розшаровану масу, що складається з масла та сироватки. Однак не варто засмучуватися і думати, що ви необізнані в кулінарії, тому що з подібними неприємностями іноді стикаються навіть досвідчені кухарі. Розповідаючи, як зробити збиті вершки, згадаємо кілька причин невдачі:

  • недостатня жирність продукту;
  • відсутність попереднього охолодження маси та посуду перед збиванням;
  • неправильний підбір насадок для міксера;
  • надто рано додана цукрова пудра;
  • молочна продукція має низьку якість, містить емульгатори та інші хімічні компоненти.

Щоб уникнути цих проблем, потрібно детально розібратися, як зробити збиті вершки вдома, і точно дотримуватися порад професійних кулінарів.

Поради з приготування

Пояснюючи, як зробити збиті вершки, наведемо кілька корисних порад, які допоможуть у приготуванні крему:

  • Використовуйте лише спеціальні насадки для міксера у формі дуг, які допоможуть наситити суміш киснем.
  • Додавайте інші інгредієнти для крему (цукор, какао, ванілін та ін.) не раніше ніж через 3 хвилини від початку роботи.
  • При охолодженні тримайте продукт у холодильнику близько 6 годин. Однак не забувайте, що перетримка на холоді може призвести до його розшаровування.
  • Важливо своєчасно зупинитися у процесі збивання. Якщо ви бачите, що суміш почала розшаровуватись, слід негайно припинити роботу.
  • Готовий продукт може зберігатися у холодильнику трохи більше доби.

Якщо розібратися, як збити густі вершки швидко та правильно, можна регулярно радувати домочадців смачними десертами. Сподіваємося, що наші рекомендації допоможуть покращити ваші навички у кулінарії та відкрити для себе багато нових рецептів.