Приготування багатьох кондитерських виробів передбачає використання збитих білків, які можна застосовувати для безе, мусів, суфле, прикраси тортів та тістечок. Однак далеко не кожна господиня знає, як правильно збити білки з цукром. Часто вони розпливаються, починають втрачати форму, а це не кращим чином позначається на смаку та естетичності ласощів. Щоб створити по-справжньому чудовий десерт, перед цим варто з'ясувати, як збити білки правильно. При грамотному підході та використанні якісного інструменту можна отримати повітряну міцну піну, яка стане чудовим доповненням страви.

як збити білки з цукром

Як збити білки: загальні поради

Перш ніж розповісти, як швидко збити білки з цукром, зупинимося на деяких загальних порадах, що стосуються підбору посуду, яєць та добавок до основного продукту.

Підбір посуду

Щоб домогтися гарної пінки, слід відповідально підійти до вибору ємності для збивання. З цією метою підходить глибока миска з кераміки, скла або нержавіючої сталі. Важливо, щоб вона була ідеально чиста. Якщо на внутрішній поверхні знаходитимуться залишки жиру, це не дозволить яйцям перетворитися на круту піну. Саме з цієї причини небажано використовувати ємність із пластику, так як на ній є мікропори, в яких можуть залишатися масляні частинки.

Розглядаючи, як збити яйця, відзначимо, що перед роботою посуд потрібно добре вимити і обов'язково просушити, оскільки у вологій ємності білки не зіб'ються. Для видалення жиру можна протерти поверхню миски шматочком лимона.

Яйця

Якщо ви ще не знаєте, як збити білки до піків, приділіть особливу увагу підбору яєць. Вони повинні бути свіжими, інакше зробити густу піну навряд чи вийде. У теплих яйцях складно відокремлювати білок від жовтка, тому перед приготуванням їх рекомендується потримати в холодильнику. Однак збивати яйця легше теплими, оскільки так вони краще збагачуються киснем. Якщо ви хочете добитися міцних піків, після відділення жовтка і білка залиште продукт на деякий час при кімнатній температурі або поставте миску з білками в іншу ємність з теплою водою.

Добавки

Пояснюючи, як збити білки вручну і за допомогою інструментів, потрібно згадати, що пінка стане більш щільною при додаванні в неї наступних інгредієнтів:

  • Лимонна кислота - забезпечує стабільність білків, дозволяє наситити їх киснем навіть при використанні не дуже свіжих яєць. Додавати кислоту слід майже в самому кінці приготування піни.
  • Сіль - виконує ті ж самі функції, що і лимонна кислота, але насипати її потрібно на початку збивання.
  • Цукор - робить структуру піни більш гладкою. При його використанні спочатку треба збити білки в піну, а тільки потім поступово додавати цукор невеликими порціями.

посуд та добавки при збиванні білків

Як збити міксером: особливості та стадії збивання яєчних білків

При виборі інструмента для готування багато господинь намагаються з'ясувати, як збити білки міксером або блендером. Щоб детально розібратися, чим відрізняється блендер від міксера, перейдіть на нашу статтю.

Кожен із запропонованих варіантів має свої особливості та стадії збивання, які потрібно враховувати при готуванні. Для початку розглянемо, як збити яйця з цукром за допомогою міксера. При його застосуванні продукти проходять чотири стадії - піни, м'яких піків, міцних піків і надмірно збитих білків.

Піна

Перша стадія приготування - створення піни. На даному етапі яйця тільки починають пінитися, на їх поверхні формуються бульбашки, але самої пінки поки ще немає. Розповідаючи, як збити білки в пишну та густу піну, слід уточнити, що при виборі міксера дана стадія проходить швидко - всього за кілька секунд.

М'які піки

На другому етапі яйця досягають консистенції м'яких піків. Кондитерська маса значно освітлюється і набуває вигляду пінки. Візуально вона здається більш стабільною та стійкою, однак все ще залишається піддатливою, м'якою. Якщо набрати трохи білка на віночок, маса буде погано тримати форму і стікати в миску. Готуючи меренгу, цукор додають саме на цій стадії. Пояснюючи, як збивати білки, відзначимо, що тут важливо не зупинятися і продовжувати збивання. Білки все ще не можуть утримувати повітря в своїй структурі, тому якщо припинити роботу, то при розміщенні в духовці піна осяде.

Міцні піки

Якщо ви розглядаєте, як збити білки без міксера, навряд чи варто очікувати появи міцних піків. Тільки якісний електроприлад здатний створити пружну піну, що має стабільність та підвищену щільність. На цій стадії вона стає блискучою та пишною, не тече та відмінно тримає форму. Якщо взяти її вінчиком, вона буде тягнутися у вигляді стійких піків з загостреною верхівкою. Як тільки ви досягнете такої консистенції, збивання слід припинити. Стадії міцних піків цілком достатньо, щоб приготувати красиве та стійке безе.

Для отримання хорошого результату варто грамотно підійти до вибору міксера. Він повинен мати потужність від 0,9 кВт, яка дозволить збити хорошу піну. Більш докладно про те, як вибрати міксер, розповідає наша стаття. Для використання в домашніх умовах рекомендуємо купувати моделі виробника Braun, що поєднують високу продуктивність, функціональність та захист від бризок. У нашому інтернет-магазині можна знайти широкий вибір пристроїв від німецького бренду і легко підібрати той варіант, який допоможе створювати справжні шедеври кулінарії.

Надмірно збиті білки

Якщо вчасно не зупинитися в процесі збивання, можна отримати перезбиті яєчні білки з сухою та «ватяною» консистенцією. Продукт втрачає еластичність, не хоче тягнутися за вінчиком і прилипає до нього великими пластівцями. На вигляд піна стає зернистою, починає пахнути яєчнею. Такі білки вже не можна застосовувати для приготування кондитерських виробів, оскільки з піни йде повітря, а наситити її киснем вже не вийде. Щоб не зіткнутися з такою неприємністю, варто уважно вивчити, як збити яйця правильно.

стадії збивання яєчних білків

Як збити білки блендером

Блендер відноситься до універсальних приладів, які дозволяють готувати будь-які домашні страви. Наприклад, за посиланням можна дізнатися, як зробити молочний коктейль в блендері. Апарат оснащується чашею для закладки інгредієнтів і декількома насадками, які підбираються відповідно до типу продуктів для збивання. Якщо ви розглядаєте, як збити білки, необхідно використовувати насадку-вінчик.

Блендер може бути стаціонарним або ручним. Для яєць більше підходить другий варіант, оскільки при його використанні легше контролювати стадію збивання. Щоб зрозуміти різницю між двома видами електроприладів, ознайомтеся з нашою статтею «Для чого потрібен блендер, його функції та призначення».

Тепер перейдемо до детальної інструкції та розповімо, як збити білки цим пристроєм. Весь процес слід виконувати в кілька етапів:

  1. Для початку потрібно відокремити жовток від білка. Проконтролюйте, щоб в підготовлену масу не попали частинки шкаралупи.
  2. Помийте та знежирте миску, помістіть в неї білки. Всипте в білкову масу дрібку солі.
  3. Занурте вінчик в білки та увімкніть блендер. Починайте збивати на низькому режимі швидкості і поступово збільшуйте оберти. Повна інформація про те, як користуватися блендером, викладена за посиланням.
  4. Якщо ви робите білковий крем або безе, тобто продукти з цукром, то по завершенні першої стадії збивання всипте його в білкову масу. Кращим рішенням буде цукрова пудра, так як вона швидше розчиняється в яйцях. Засипати цукор слід в той момент, коли ви бачите, що на поверхні утворюються і лопаються бульбашки.
  5. Цукор треба сипати повільно, тонкою цівкою, не припиняючи працювати блендером. У момент насипання цукру рекомендується перемкнути електроприлад на середню швидкість.
  6. Продовжуйте збивати, поки не досягнете твердих піків. Піки повинні бути щільними та глянцевими, а їхні кінчики на вінчику - стояти вертикально і не опадати.

Як і у випадку з міксером, до вибору блендера слід підходити з особливою увагою. Якщо він буде малопотужним, ви не зможете збити пишну піну. Поради про те, як вибрати блендер, представлені за посиланням.

як збити білки блендером

Як збити пишні білки без міксера, вручну

Якщо в домі немає ні міксера, ні блендера, пропонуємо розібратися, як збити яйця вручну. Це можна зробити двома виделками. Для збивання дотримуйтесь наших рекомендацій:

  1. Візьміть виделки і складіть їх таким чином, щоб їхні зубчики були звернені один до одного.
  2. Занурте виделки в білкову масу і починайте збивати. Враховуйте, що процес може проходити довго - близько 20-30 хвилин.
  3. Щоб білки не опадали, водіть виделкою тільки в один бік.
  4. Цукор, сіль або лимон додавайте в тій же послідовності, як вказано для міксера.
  5. Працюйте виделкою, поки маса не стане густою та однорідною.

Якщо з'ясувати, як збити білки, можна регулярно готувати своїй сім'ї апетитні десерти. За наявності в домі блендера або міксера до солодощів можна подавати смачні та корисні напої. Наприклад, за посиланням, можна дізнатися, як зробити смузі в блендері. Збивання білків вважається справжнім мистецтвом, але за наявності хорошого інструменту ви легко опануєте ним в домашніх умовах.