Купівля пароварки - радісна подія для будь-якого сімейства, адже прилад значно полегшує підготовку та дозволяє харчуватися не тільки смачно, але і корисно. Однак далеко не кожна господиня знає, як правильно користуватися пароваркою, щоб створювати по-справжньому красиві та апетитні страви. Часто покупці не поспішають знайомитися з інструкцією, вважаючи, що зможуть розібратися з керуванням технікою самостійно. Подібне ставлення може порушити роботу пристрою, скоротити період його експлуатації, а іноді - призвести до опіків від гарячої пари. Тому перш ніж користуватися приладом, слід приділити увагу його функціям та ретельно вивчити основні правила застосування.

пароварка Браун

Підготовка до роботи з пароваркою

Пароварку високо оцінюють люди, які дотримуються здорового харчування. Їжа, приготована на парі, зберігає повний набір вітамінів та мінеральних речовин, які руйнуються при інших способах готування. Однак користуватися пристроєм необхідно з дотриманням техніки безпеки. Щоб уникнути непередбачених ситуацій, необхідно уважно поставитися до підготовки приладу до роботи.

Встановлення приладу на кухні

Від правильного встановлення пристрою багато в чому залежить його працездатність. При виборі місця для пароварки віддавайте перевагу рівній, твердій поверхні. Встановлюючи прилад, враховуйте наступні рекомендації:

  • З'ясуйте, як зібрати пароварку для правильного приготування страв. Всередині конструкції є резервуар, який заправляється водою перед вмиканням. Не можна використовувати прилад без води, інакше він просто перегорить.
  • Не ставте техніку на край стільниці або під кухонними шафами. У першому випадку пароварка може впасти, у другому - зіпсувати меблі гарячою парою, поки ви будете користуватися пристроєм.
  • Шнур розміщуйте так, щоб випадково не зачепити в процесі роботи.
  • Небажано користуватися приладом біля кухонної мийки або плити, оскільки тепло і висока вологість можуть спричинити вихід апарату з ладу.

вода для заправки пароварки

Рекомендації щодо попереднього очищення води для заправки пароварки

Для приготування страв не рекомендується застосовувати сиру воду з крана - вона має високу жорсткість і при кип'ятінні залишає накип. Щоб користуватися пристроєм тривалий час, краще застосовувати кип'ячену або пляшкову воду, яка не містить солей, або очищати рідину за допомогою продуктивних фільтрів. Як варіант, можна заморозити воду в пляшках, злити рідину, що не замерзла, а потім застосовувати для готування лід, що залишився.

Перш ніж почати користуватися пароваркою, потрібно налити воду в піддон. Її рівень повинен бути вище мінімальної позначки, але не перевищувати граничні показники. При повній ємності для води технікою можна користуватися близько 45 хвилин. Цього часу зазвичай вистачає на приготування більшості страв, але окремі моделі оснащуються функцією доливання, яка істотно спрощує кулінарний процес.

Техніка приготування на парі

Увімкнути пароварку може навіть недосвідчений користувач, але попередньо слід розібратися, як правильно закласти продукти та зібрати яруси апарату.

Основні правила закладки продуктів

При використанні тільки одного рецепта досить встановити лоток з продуктами в апарат та увімкнути таймер. Але як бути, якщо ви плануєте зварити одночасно кілька страв? Різні продукти рекомендується готувати в окремих чашах, особливо коли вони варяться з різною швидкістю. При цьому варто враховувати наступні нюанси:

  • Чим вище ярус з лотком для продуктів, тим більше часу потрібно для варіння. В середньому з кожною ємністю він підвищується на 5 хвилин.
  • Продукти, покладені по краях, готуються швидше, тому великі шматки овочів або м'яса краще покласти по периметру чаші.
  • Щоб не змішувати запахи різних продуктів, слід правильно розміщувати їх по ярусах. Конвекція відбувається від верхніх до нижніх відсіків, тому продукти з сильним запахом краще класти зверху.

Які є обмеження по продуктах

Починаючи користуватися пароваркою, враховуйте, що в пристрої можна готувати не всі продукти. Наприклад, варіння макаронних виробів призведе до того, що в результаті ви отримаєте грудку тіста. Боби (квасоля, горох, сочевиця) можуть не встигнути приготуватися, а грибам потрібне доливання води, причому після завершення варіння вони, швидше за все, будуть жорсткими та несмачними.

Їжу краще солити вже після приготування. Якщо вам не хочеться отримати занадто прісну страву, сіль можна додати і перед варінням, однак її потрібно покласти більше звичайного. Причина цього полягає в тому, що після утворення конденсату його частина разом з сіллю і соком від продуктів буде йти у відсік для збору зайвої вологи.

використання пароварки для приготування страв в фользі

Секрети приготування різних страв на парі

Щоб користуватися пароваркою максимально зручно та ефективно, необхідно враховувати тонкощі в поводженні з технікою та особливості продуктів:

  • При одночасному приготуванні м'ясних та овочевих страв під овочі відводиться верхня полиця, під м'ясо - нижня.
  • Для поліпшення смаку курки або м'яса їх слід загорнути у фольгу - тоді весь сік буде залишатися всередині страви.
  • Для приготування омлету можна користуватися чашкою для рису, яка зазвичай йде в комплекті з пароваркою.
  • Якщо ви готуєте пиріг або бісквіт, його бажано прикрити фольгою, інакше в тісто потрапить зайва волога.
  • Для надання страві більш насиченого смаку, в ємність з продуктами можна додати приправи та спеції. Надалі отриманий бульйон добре використовувати як соус або підливу.
  • При приготуванні великого шматка м'яса або цілої курки необхідно перевертати їх в процесі. При цьому дотримуйтесь акуратності, щоб не обпектися гарячою парою.

Правильний догляд за пароваркою

Закінчивши користуватися пароваркою, необхідно ретельно вимити чаші та протерти насухо. Якщо на дні ємностей залишився жир, його слід видалити за допомогою щітки. Не варто користуватися для очищення миючими засобами з абразивними частинками, оскільки це може призвести до псування пластикових лотків.

Якщо на нагрівальних елементах утворився накип, його видаляють за допомогою оцтового розчину. Для цього 400 грамів 5% -ного оцту наливають в піддон і додають води до гранично допустимої позначки. Далі ставлять одну чашу і вмикають пароварку приблизно на 10 хвилин. На завершення всі компоненти споліскують чистою водою.

Якщо ви хочете, щоб пароварка працювала довгий час, варто купувати прилад від перевірених виробників. У нашому інтернет-магазині можна підібрати кухонну техніку від німецького бренду Braun, яка зарекомендувала себе високим рівнем якості, довговічністю, простотою у використанні та догляді. Моделі поєднують в собі унікальний паровий прискорювач, краплинні піддони для кожного кошика та безпечні матеріали, що дозволяє готувати корисні страви з незабутнім смаком та ароматом.

догляд за пароваркою