Кавоварка - найдоступніший та зручний прилад для приготування запашної кави. Вона проста в застосуванні, не вимагає особливих навичок в експлуатації, але щоб ви могли готувати дійсно насичений та смачний «американо», після купівлі варто уважно розібратися, як правильно користуватися крапельною кавоваркою. У нашій статті ми розглянемо принцип роботи пристрою, розповімо про основні етапи приготування кави та дамо рекомендації щодо догляду за апаратом.

крапельна кавоварка Браун та її використання

Особливості підготовки до використання нової кавоварки

Більш детально про те, що таке крапельна кавоварка, можна дізнатися з нашої статті за посиланням. Відзначимо тільки, що в основі її конструкції лежить резервуар для води, що підігрівається вбудованим ТЕНом. В процесі роботи вода перетворюється на пару, після чого конденсується і надходить до фільтруючої сітки з меленим порошком, а потім вже в вигляді напою потрапляє в ємність для готової кави.

Весь процес приготування не забирає багато часу, але перш ніж починати користуватися новим приладом, його слід правильно підготувати. Справа в тому, що відразу після купівлі крапельний апарат може мати запах пластика, тому для початку потрібно позбутися неприємного запаху. Зробити це можна в такий спосіб:

  1. Налийте воду у відсік до максимальної позначки. При цьому не насипайте всередину кавовий порошок і не встановлюйте фільтр.
  2. Увімкніть прилад, дочекайтеся, коли вся рідина пройде через крапельну кавоварку та потрапить в колбу для кави.
  3. Вимкніть апарат і залиште приблизно на 15-20 хвилин, не виливаючи воду.
  4. Повторіть цю операцію ще 3 рази. Цього буде достатньо, щоб пристрій очистився від запаху пластика, а ви могли користуватися ним без побоювань.

Щоб не стикатися з проблемою неприємного запаху, ми рекомендуємо віддавати перевагу якісним крапельним кавоваркам від перевірених брендів. Вивчіть поради щодо вибору кавоварки для дому зі статті за посиланням, а ще краще - зверніть увагу на моделі від німецької компанії Braun, які можна знайти у нас в магазині. Виробник пропонує надійні апарати, які виготовляються з екологічно чистого пластика. Практично всі крапельні кавоварки від Браун мають унікальну систему фільтрації Brita, яка запобігає утворенню накипу та допомагає готувати підбадьорливий напій зі спокусливим ароматом.

Як зварити найсмачнішу каву в крапельної кавоварці

Розглядаючи, як користуватися кавоваркою крапельного типу, варто відзначити, що кава в ній готується автоматично, тобто прилад все робить самостійно. Однак в ваших силах вплинути на смак та якість приготованого напою. Для цього потрібно дотримуватися трьох важливих правил:

  1. Для варіння краще користуватися цільнозерновою свіжообсмаженою кавою. При приготуванні в крапельній кавоварці кавовий порошок трохи втрачає свої властивості, а старий помел може ще більше погіршити смак готового напою. Тому фахівці рекомендують користуватися зерновою кавою зі свіжою датою обсмажування і перемелювати її безпосередньо перед варінням.
  2. Підбирайте правильний помел. Любителям міцної та насиченої кави варто брати порошок дрібного помелу та заливати в резервуар менше води. Якщо ви віддаєте перевагу «легкому» напою, можна користуватися великим помелом, а води наливати більше.
  3. Заливайте тільки очищену воду. Не варто розраховувати, що використання поганої водопровідної води дозволить приготувати смачний напій. Щоб кава була дійсно якісною, для її приготування необхідно користуватися фільтрованою або бутильованою рідиною.

свіжообсмажені зерна, правильний помел та очищена вода для приготування кави в крапельній кавоварці

Основні етапи приготування кави

До будь-якої крапельної кавоварки додається інструкція виробника, яка детально розповідає, як правильно користуватися приладом. Весь процес приготування смачного напою зводиться до кількох послідовних кроків.

1. Заливання води

Починаючи користуватися крапельним приладом, насамперед потрібно залити воду в резервуар. Як говорилося вище, її кількість підбирається в залежності від бажаного смаку та міцності. Головне - не наливати вище верхнього рівня, щоб не розплескати рідину. Також варто стежити за тим, щоб під час наливання вода не бризкала на інші елементи кавоварки.

2. Установка фільтра

Наступний крок - установка в прилад фільтруючого елемента. Виробники пропонують кілька варіантів фільтрів на вибір:

  • Паперові одноразові - ними можна користуватися тільки один раз, а потім міняти на інший. Це зручно і більш ефективно, оскільки фільтр постійно змінюється і не дає того присмаку «вчорашньої кави», який характерний для багаторазових сіток.
  • Стандартні нейлонові - постачаються разом з крапельною кавоваркою і вимагають миття після кожного варіння. В середньому однієї такої сітки вистачить на приготування 70 чашок напою.
  • Нейлонові з покриттям - обробляються нітридом титану, який підвищує їх міцність і в 2-3 рази подовжує період експлуатації.

3. Додавання кавового порошку

Після установки фільтра насипте в нього трохи меленого кавового порошку. В середньому на чашечку напою необхідно 2-3 чайних ложки перемелених зерен. Перш ніж користуватися апаратом, перевірте, що колба для готової кави стоїть на своєму місці. Увімкніть крапельну кавоварку, почекайте, поки кава приготується і переллється до ємності. На готування може піти від 4 до 10 хвилин. Далеко не всі моделі оснащуються автоматичним відімкненням, тому не забудьте вимкнути прилад, завершивши користуватися ним.

Додаткову інформацію про використання крапельної кавоварки можна отримати з нашої статті «6 кращих способів приготування кави».

використання різних типів фільтрів для крапельної кавоварки

Догляд та правильне чищення крапельної кавоварки

Щоб користуватися приладом без проблем і довгий час, слід забезпечувати йому правильний та регулярний догляд. Після кожного приготування досить зняти одноразовий фільтр або добре промити та просушити багаторазову фільтруючу сітку. Раз на місяць бажано очищати крапельну кавоварку від забруднень. Для чищення можна користуватися лимонною кислотою, діючи в такий спосіб:

  • Перемішайте 30 грамів лимонної кислоти з 0,5 л води. Досягніть повного розчинення кристалів та додайте ще 0,5 л рідини.
  • Залийте половину приготованого розчину до відсіку, увімкніть крапельну кавоварку.
  • Зачекайте, поки вода стече в колбу, та відімкніть прилад.
  • Залиште апарат приблизно на 20 хвилин, потім налийте решту воду і знову запустіть кавоварку.
  • Коли весь лимонний розчин перетече до ємності для кави, проженіть через прилад чисту воду в 2-3 підходи. Це дозволить прибрати залишки кислоти.

Якщо правильно користуватися та доглядати за кавоваркою крапельного типу, вона прослужить багато років. Щоранку у вас на столі буде стояти чашка дійсно смачної кави, яка подарує бадьорість та гарний настрій на весь прийдешній день.