Щоб куплений блендер не припадав пилом в шафі, варто ознайомитися з тим, як користуватися приладом і насадками для приготування страв. При правильній експлуатації кухонний помічник значно скоротить час готування і легко впорається зі створенням навіть складних кулінарних шедеврів.

блендери Браун

Особливості ручних та стаціонарних блендерів

Головне завдання блендера - змішувати та подрібнювати продукти. Залежно від того, як відбувається процес обробки, апарат буває двох типів:

  • Стаціонарний - оснащується підставкою з двигуном та ємністю, в яку закладаються інгредієнти. На дні резервуара розміщуються ножі з нержавіючої сталі, що дозволяють швидко перетворити вміст в однорідну масу. Потужність стандартних стаціонарних моделей становить в середньому 0,7 кВт. Завдяки цьому блендери ідеально справляються з подрібненням овочів, фруктів, горіхів і навіть кавових зерен. Обсяг чаші підбирається за кількістю домочадців. Ємність на 1 літр підходить для 2-3 осіб, резервуар на 2 і більше літрів буде зручний для сімейства від 3 осіб.
  • Ручний - являє собою ручку з мотором, до якої прикріпляється подрібнювач з ножами. Для обробки продуктів можна користуватися будь-якою зручною ємністю, що дозволяє перемелювати різну кількість інгредієнтів. На відміну від стаціонарного апарату, ручний має більш компактний розмір, тому його зручно брати з собою - наприклад, на дачу. Якщо розглядати, що можна подрібнювати занурювальним блендером, то в цьому плані вибір продуктів практично не обмежений. Йому під силу обробити зелень, овочі, спеції, сир, сухарі, м'ясо.

Вибір того чи іншого типу пристрою цілком залежить від уподобань господині. Щоб більш детально ознайомитися з порадами, як правильно вибрати блендер, перейдіть за посиланням на відповідний розділ нашого сайту.

стаціонарний та ручний блендери Braun

Як користуватися ручним блендером

За допомогою ручного блендера можна працювати як з маленькими, так і з великими порціями продуктів. Часто в комплект вже входить чаша для завантаження інгредієнтів, але якщо такої немає, краще користуватися мискою з глибокими краями, щоб не забруднити кухню можливими бризками.

Збірка

Застосування ручного блендера вимагає попереднього з'єднання ніжки з відповідними насадками. Залежно від моделі складові частини приладу скручуються один з одним або фіксуються за допомогою спеціальної засувки. За рахунок розбірної конструкції апарат може оснащуватися великою кількістю аксесуарів, які допомагають готувати різні страви. Крім базових деталей, в комплектацію часто додаються насадки, що дозволяють робити пюре, колоти лід, натирати овочі, замішувати тісто.

Щоб купити максимально функціональний прилад, зверніть увагу на асортимент нашого інтернет-магазину. У каталозі ви знайдете високоякісні блендери від компанії Браун, які виготовляються з використанням передових технологій та надійних матеріалів - https://braun-shop.com.ua/ua/bytovaya-tekhnika/pogruzhnye-blendery/. Багато моделей оснащуються зручними чашами для подрібнення, млинками для спецій та кави, насадками для пюрування, що зробить ваш раціон більш різноманітним.

Експлуатація ручного блендера

Розглянемо, як правильно користуватися ручним блендером для якісного та безпечного готування. Для початку зібраний апарат необхідно підключити до електромережі. Бажано вибирати розетку, яка знаходиться далеко від робочої зони. Це виключить ймовірність випадкового пошкодження шнура гострими ножами голівки. Далі працюємо в такій послідовності:

  1. Вставляємо ручний блендер в продукти. Перш ніж починати користуватися пристроєм, слід переконатися, що насадка занурена в суміш.
  2. Натискаємо перемикач на рукояті і приступаємо до роботи.
  3. У процесі подрібнення повільно переміщаємо ніжку вгору/вниз. Завдяки цьому можна буде отримати однорідну консистенцію страви.
  4. При обробці твердих інгредієнтів приладом потрібно користуватися довше, щоб продукти подрібнилися рівномірно.

Велика частина моделей працює на 1-2 швидкостях, але багато виробників використовують в апаратах імпульсний або турборежим для більш ефективного подрібнення на початкових етапах. Не потрібно користуватися ними довго, оскільки при підключенні цих режимів блендер працює на занадто високої потужності.

використання ручного блендера

Як використовувати стаціонарний блендер

Стаціонарні моделі подрібнюють самостійно, без участі людини, і закриваються кришкою, яка виключає розбризкування. Але при закладці інгредієнтів в чашу важливо строго стежити за їх об’ємом. На багатьох ємностях є спеціальні мітки, які дозволяють точно відміряти необхідну кількість продуктів.

Підготовка до роботи

Починаючи користуватися пристроєм, слід визначитися, які продукти ви будете обробляти. Як і заглибні моделі, прилади стаціонарного типу можуть комплектуватися безліччю насадок, призначених для різних операцій на кухні. Це і стандартний вінчик для збивання, і кавомолка, і спеціальні чаші для приготування коктейлів. Виберіть, якою насадкою ви будете користуватися згідно до ваших задач.

Далі слід підібрати оптимальний швидкісний режим блендера. В середньому стандартні апарати мають до 10-11 швидкостей, але деякі з них оснащуються встановленими смарт-програмами, які самі вибирають ідеальні параметри роботи. Наприклад, в окремих моделях блендерів Braun можна користуватися режимами «Смузі», «Колення льоду», «Суп і пюре».

Інструкція з експлуатації

Перед початком роботи слід переконатися, що ваш кухонний помічник увімкнений в розетку. Якщо маєте подрібнювати великі продукти, їх потрібно розрізати на безліч більш дрібних шматочків. Потім приступайте до роботи:

  1. Помістіть інгредієнти в чашу.
  2. Якщо ви будете використовувати занадто тверді продукти, наприклад лід або коренеплоди, додайте в ємність трохи рідини.
  3. Закрийте кришку і натисніть кнопку запуску. В процесі обробки допускається відкривати кришку і додавати ще трохи продуктів, але при цьому ви ризикуєте забризкати кухню.
  4. Подрібнюйте інгредієнти до їх перетворення в однорідну масу. Якщо ви отримуєте не ту консистенцію, можна збільшити швидкість приладу.
  5. Після обробки відкрийте кришку та перелийте вміст чаші в інший посуд.

Основне правило після завершення роботи - ретельне очищення та просушування всіх деталей апарату. Вимийте чашу і кришку, просушіть та встановіть назад на підставку.

як користуватися стаціонарним блендером

Чого не варто робити, використовуючи ручний або стаціонарний блендер

Щоб уникнути несправностей та збоїв у роботі, виробники вводять деякі обмеження на використання приладу:

  • Неприпустимо завантажувати в блендери великі або тверді інгредієнти. Великі шматки потрібно розрізати, а в тверді - долити води (або бульйону).
  • Не рекомендується користуватися апаратом для замішування крутого тіста. Туга маса змусить мотор функціонувати на підвищеної потужності, а це може спричинити його перегрівання.
  • Краще не користуватися агрегатом для гарячих продуктів. Переробка інгредієнтів з високою температурою згубно відбивається і на металевих, і на пластикових деталях приладу. Тому попередньо їх слід охолодити хоча б до 70 ⁰С.
  • Не варто використовувати звичайну блендерну насадку з ножами для приготування картопляного пюре. За рахунок того, що ножі обертаються дуже швидко, ви отримаєте ніжну та однорідну масу, але ось її смак залишає бажати кращого. Готувати пюре за допомогою блендера потрібно тільки з використанням спеціальної насадки для пюрування.

Техніка безпеки при використанні блендерів

При роботі з пристроями необхідно ретельно дотримуватися заходів безпеки та правил експлуатації. Блендерами можна користуватися необмежену кількість часу, але обробляти продукти слід з короткими паузами. Якщо цього не робити, мотор може перегоріти.

При експлуатації ручної моделі її опускають в чашу тільки до середини насадки. Важливо стежити, щоб продукти не потрапляли в двигун. Якщо ви користуєтеся стаціонарною моделлю, не знімайте кришку з чаші до того, як ножі зупиняться.

Не можна очищати ножі чаші або блендерної ніжки, поки апарат підімкнений до електромережі. Щоб уникнути ураження струмом очищення слід виконувати тільки після відімкнення блендера від розетки.

Блендер потрібно зберігати подалі від кухонної плити та інших нагрівальних приладів. Перш ніж використовувати пристрій, оглядайте шнур на предмет його цілісності. Якщо апарат зламався, не можна розбирати його самостійно - щодо ремонту слід звертатися тільки до досвідчених майстрів.

Чищення та догляд за блендерами

Будь-яка кухонна техніка вимагає якісного догляду, і блендери - не виняток. Закінчивши користуватися приладом, необхідно виконати його чищення згідно з такими правилами:

  • Всі насадки і чашу слід мити під проточною водою. Якщо виконувалася обробка жирних інгредієнтів, можна користуватися спеціальними засобами для миття посуду.
  • Частини, в яких розміщуються двигун та перемикачі режимів, протираються злегка вологою губкою.
  • Будьте обережні при митті ножів. Чого не можна робити, так це витирати леза - достатньо залишити їх для самостійного просушування.
  • Після завершення чищення всі просушені деталі збирають та відправляють апарат на місце його зберігання.

Якщо правильно користуватися та доглядати за блендером, можна отримати функціональну кухонну техніку, яка перетворить повсякденне приготування їжі в простий та приємний процес. Прилад швидко впорається з подрібненням, замішуванням, збиванням продуктів, а вам залишиться тільки приготувати вишукані страви за індивідуальним смаком.

догляд за блендером