Що таке тостер, знає навіть дитина, адже цей кухонний прилад вже більше століття радує людство чудовими смаками та ароматами підсмаженого хліба. Досить з'ясувати, як користуватися тостером, щоб щоранку балувати своїх близьких хрустким та апетитним тостом на сніданок. Всього пару хвилин - і ви зможете з легкістю підігріти круасани, підрум'янити булочки або приготувати чудову основу для бутербродів. Не дивно, що такий пристрій хочеться мати на своїй кухні кожній господині. Давайте ж розберемося, як працює тостер і як правильно використовувати апарат, щоб максимально продовжити його службу.

тостер Braun

Що таке тостер і як він працює

Тостер відноситься до корисної кухонної техніки, призначеної для підсмажування хліба. Перший прилад цього типу був створений ще в 1893 році шотландським винахідником Аланом Макмастерсом. З плином часу він був доопрацьований американськими та європейськими інженерами, перетворившись у вдосконалений автоматичний пристрій з широким функціоналом.

Будова та технічні характеристики

Щоб зрозуміти, що таке і як працює тостер, необхідно ознайомитися з особливостями його конструкції. Він являє собою компактний прилад в металевому або пластиковому корпусі, у верхній частині якого розміщуються слоти для хліба. У кожному з відділень передбачені нагрівальні елементи, виконані у вигляді ніхромних спіралей. Зверху знаходиться кошик для хліба з електромагнітом, який утримує його в нагрівачах при роботі пристрою.

Якщо розглядати, як працює апарат, варто відзначити, що в його корпусі є вбудований регулятор, який дозволяє встановлювати режими температури. За вибір режимів відповідає термостат, завдяки якому можна легко регулювати температуру та швидкість підсушування. Багато приладів мають таймер та електронне керування, яке контролює час просмажування в залежності від обраних налаштувань.

Навряд чи варто розповідати, для чого потрібен тостер і навіщо ним користуватися, адже всі знають, що він значно полегшує готування та допомагає обсмажувати хліб без застосування олії. Але щоб домогтися найкращого результату в приготуванні, при купівлі приладу слід приділити особливу увагу його технічним характеристикам. Сучасні виробники пропонують користувачам великий асортимент апаратів, які можуть мати такі параметри:

  • Потужність - від неї багато в чому залежить швидкість підсмажування. Діапазон цього показника для різних моделей становить від 0,6 до 1,6 кВт, що впливає на споживання електроенергії.
  • Кількість та форма відділень - пристрій може оснащуватися 1, 2 або 4 відсіками для тостів. Іноді виробники пропонують використовувати один довгий проріз, в який поміщаються 2 хлібні скибочки.
  • Режими температури - їх може бути від 6 до 11. Чим більша кількість режимів нагріву, тим простіше господині регулювати ступінь обсмаження.

Перш ніж з'ясувати, як увімкнути та використовувати тостер, необхідно розповісти, як працює апарат. Після вибору підхожого режиму та розміщення шматочків в кошику відділення з хлібцями опускається в корпус, після чого відбувається замикання електричного кола і запуск таймера. Після завершення просмажування таймер спрацьовує і призводить до відімкнення електроживлення з електромагніту, який утримує кошик. Просмажені хлібці піднімаються вгору, а прилад вимикається.

панель керування та нагрівальний елемент тостера

Функції тостера

З'ясовуючи, що таке тостер, розглянемо, якими функціями можуть користуватися господині. Апарат потрібен, перш за все, для підсушування та підсмажування борошняних виробів - звичайного хліба, булочок, рогаликів, іншої здоби. Однак сучасні пристрої здатні вирішувати безліч інших корисних завдань:

  • підігрівати скибочки без просушування;
  • розморожувати продукти;
  • робити одностороннє обсмажування;
  • виконувати друк на тостах;
  • готувати сендвічі;
  • одночасно підсмажувати котлету або яєчню (якщо користуватися додатковою поверхнею для смаження).

Багато моделей можуть високо піднімати маленькі скибочки або виконувати автоматичне центрування хліба для більш рівномірного просмажування. Додатково до комплектації входить піддон, який необхідно використовувати для збору крихт. Розбираючись, як працює апарат, зверніть увагу, що у нього є спеціальний відсік, що дозволяє компактно зберігати шнур - щоб він не ламався.

Режими роботи тостера

Якщо ви вже зрозуміли, що таке тостер, і плануєте користуватися цим приладом, необхідно враховувати, що він може працювати в декількох різних режимах:

  • Механічний - найбільш проста конструкція, в якій процес обсмажування контролюється користувачем самостійно.
  • Напівавтоматичний - відрізняється наявністю термостата, що відмикає обсмажування після досягнення тостером заданої температури.
  • Автоматичний - найбільш просунуті моделі, якими можна користуватися практично без участі людини.

Якщо ви шукаєте тостер, який поєднує в собі широкий функціонал, стильний дизайн та просунуті режими роботи, пропонуємо ознайомитися з асортиментом нашого інтернет-магазину. До ваших послуг високотехнологічні моделі від компанії Braun, які допоможуть легко та швидко обсмажувати скибочки. Тостери від німецького виробника вміють підсушувати хліб з різною інтенсивністю та дозволяють готувати саме ті сніданки, які ви любите.

варіанти використання тостера

Як користуватися тостером вдома

Користуватися тостером простіше простого. Справитися з його керуванням зможе навіть та людина, яка вперше його придбала. Головне - зрозуміти, як працює цей прилад та які основні правила його застосування.

Установка скибочок хліба

Отвори розраховані на установку шматочків стандартного розміру. Хліб для підсмажування можна нарізати самостійно або придбати в магазині вже нарізаним, але бажано, щоб скибочки були однакової товщини. Починаючи користуватися пристроєм, розмістіть їх в слоти. Як говорилося вище, багато моделей мають автоматичне центрування і самостійно розташовують хлібці по центру, якщо ви поставили їх нерівно. Таким же чином можна використовувати і інші продукти, але тости вважаються найкращим варіантом приготування.

Ступінь обсмажування

Наступним кроком в інструкції, що таке і як працює апарат, буде вибір режиму температури. Його виставляють за допомогою регулювальної ручки, яка зазвичай розташовується на лицьовій панелі. Нагрівання вибирається залежно від бажаного ступеня обсмаження. Зокрема, режим 1 дозволяє отримати злегка рум'яний хліб, а режимом 6 можна користуватися для сильного просмажування. Якщо ви тільки знайомитеся з тим, що таке тостер, спробуйте почати підготовку з режимів 2 або 3. Завжди простіше досмажити хлібці, ніж потім викидати горілі скибочки.

Процес приготування

Після вибору температурного режиму необхідно увімкнути прилад шляхом натискання важеля. Прилад автоматично опустить кошик з хлібцями і приступить до їх приготування. Якщо ви вирішили використовувати автоматичний апарат, він самостійно визначить необхідний час просмажування та відімкнеться, як тільки тости будуть готові. Розглядаючи, як працює тостер, відзначимо, що багато моделей додатково оснащуються механічним керуванням та клавішею «Скасування», завдяки яким ви самі зможете контролювати ступінь просмажування.

Догляд за тостером - ключові моменти

Щоб ви могли користуватися тостером багато років, за ним необхідно доглядати. Основне правило - очищати апарат після кожного застосування. Регулярно виконуйте вологе прибирання зовнішньої частини корпусу, щоб на ній не залишався наліт жиру та пилу. При внутрішньому очищенні не допускається використовувати воду і звичайні миючі засоби. Для цього існують спеціальні засоби, рекомендовані виробником. Якщо прилад оснащений знімним піддоном, його потрібно дістати, ретельно промити і висушити рушником.

Важливо! Зверніть увагу, що такий пристрій, як тостер, має високу ступінь пожежонебезпеки. Тому всі маніпуляції по догляду за ним потрібно проводити тільки після відімкнення від розетки.

догляд за тостером

Поради та рекомендації щодо використання тостера

Навіть якщо ви знаєте, що таке тостер і як працює кухонний прилад, це не гарантує приготування ідеально підсмаженого хліба. Щоб скибочки виходили дійсно смачними та хрусткими, рекомендуємо використовувати наступні правила:

  • Щоб домогтися гарного просмажування, завжди повністю завантажуйте слоти. Якщо вони розраховані на чотири скибочки, значить, при завантаженні необхідно ставити в кошик саме таке число шматочків.
  • Якщо використовувати товсті скибочки, вони можуть торкатися до нагрівачів, що призведе до утворення нагару. Надмірно тонкі шматочки швидко підсохнуть та перетворяться в сухарики. Тому після купівлі приладу краще трохи поекспериментувати та підібрати оптимальний розмір хлібців.
  • Чого не можна робити, так це підсушувати хліб на максимальній температурі при першій експлуатації. Поки ви не знаєте можливостей свого кухонного помічника, завжди є ризики приготувати горілий сухар. Починайте користуватися приладом з середніх температур.
  • Відразу після обсмажування тост буде занадто гарячим. Щоб дістати його з кошика, необхідно використовувати прихватку або дерев'яні щипці.

Якщо дотримуватися цих нехитрих рекомендації та правила експлуатації апарату, можна постійно радувати домочадців простими, але апетитними сніданками. Готові тости подають з сиром, варенням, вершковим маслом, будь-якими іншими продуктами. Тостер допомагає урізноманітнити раціон сім'ї, робить його по-справжньому корисним та смачним.

варіанти подачі тостів