Багато людей вважають, що блендер - це пристрій для молодих мам, любителів соків або коктейлів. Але якщо уважно розібратися, що таке блендер і для чого потрібен, думка про нього кардинально зміниться. Прилад здатний молоти, збивати та вирішувати багато інших завдань, які дозволяють господині готувати велику кількість смачних страв - від простих пюре і супів до вишуканих страв не гірше, ніж в ресторані. У нашій статті ми представимо докладний опис блендера і розповімо, для чого він призначений, що можна робити цим приладом, які страви готувати.

блендер Braun та його використання

Що таке блендер, основне призначення

Винахідником пристрою є американський інженер Стівен Поплавськи. У 1922 році він придумав чашу з пропелерним лезом, призначену для перемішування газованої води з сиропом. З плином часу конструкція апарату не раз змінювалася і наділялася новими функціями. Сьогодні блендер - це універсальний прилад, який вміє подрібнювати продукти харчування, виконувати їх перемішування, збивання або шаткування.

Перш ніж розглянути, що робить апарат, варто згадати про його головне призначення. Прилад потрібен для перетворення продуктів в однорідну масу, яка може використовуватися в подальшому приготуванні. Він ефективно справляється з інгредієнтами як твердої, так і рідкої консистенції, будучи відмінною заміною міксера або кухонного комбайна. Щоб зрозуміти, що можна молоти або збивати блендером, розділимо приготування на наступні типи:

  • пюре - подрібнення продуктів до стану пасти;
  • напої - створення коктейлів, смузі, овочевих або фруктових соків з кубиками льоду;
  • тісто - змішування яєць, борошна, масла для приготування рідкої або густої тістоподібної маси;
  • паштети та муси - перемішування сиру з допоміжними інгредієнтами (горіхами, родзинками та ін.), приготування дрібноперемелених страв з риби та м'яса.

Існують різні види кухонних блендерів (заглибні, стаціонарні, комбіновані), які можуть різнитися за призначенням, функціями та виконуваними завданнями. Однак всі прилади на ринку поєднують компактність, зручність у використанні та здатність істотно полегшувати працю домогосподарки.

Функції блендера - що робить, які завдання вирішує

Розглядаючи, що робить і навіщо потрібен апарат, можна розділити всі його функції на кілька категорій:

  • Змішування - найбільш затребувана робота приладу, яка використовується для будь-яких інгредієнтів на кухні. Оскільки сучасні моделі оснащуються декількома швидкісними режимами, господиня може налаштовувати відповідну швидкість залежно від виду, щільності та консистенції продуктів.
  • Подрібнення - корисна функція блендера, яка може використовуватися за рахунок оснащення обертовими ножами з 2-4 лопатями. Варто зазначити, що такий пристрій здатний подрібнювати будь-які інгредієнти - від фруктів та овочів до м'яса, горіхів і навіть кавових зерен.
  • Збивання - відбувається за рахунок того, що до комплекту апарату додається спеціальна насадка (вінчик). Завдяки їй прилад приймає на себе функції міксера та дозволяє збити яйця, вершки, крем та інші продукти.
  • Колення льоду - є тільки в просунутих моделях і забезпечує швидке подрібнення великого крижаного шматка на дрібні кубики для коктейлів.

Щоб прилад ефективно справлявся з зазначеними функціями, господині слід навчитися правильно працювати з насадками та ножами. Це дозволить розібратися, що можна робити блендером занурювальним, а що - готувати в стаціонарному. Детальну інформацію про те, як користуватися блендером, можна отримати за посиланням.

Що можна подрібнювати в блендері - основні продукти

Види інгредієнтів, для яких потрібен прилад, залежать від його потужності та комплектації. Всі моделі здатні працювати з супами та напоями, сиром, м'якими овочами. Особливо добре у них виходять коктейлі, які можна приготувати за будь-якими відомими рецептами. Щоб з'ясувати, як зробити молочний коктейль в блендері, перейдіть за посиланням на нашу статтю.

Пояснюючи, що може робити техніка, відзначимо, що якщо апарат оснащується потужним двигуном і загартованими лезами, він буде перемелювати спеції, горіхи, лід, м'ясо, кавові зерна. Багато господинь задаються питанням, чи можна блендером збивати гаряче. Виробники не рекомендують використовувати для збивання продукти з високою температурою, оскільки гаряче може призвести до перевантаження мотора і помутніння пластика чаші.

Типи блендерів

Щоб чіткіше зрозуміти, що можна робити пристроєм, слід детальніше розглянути його види. Як говорилося вище, в залежності він конструкції та призначення прилади бувають стаціонарними, ручними та комбінованими.

ручний, стаціонарний та комбінований типи блендерів

Ручні

Що таке ручний вид апарата? Це блендер ручного типу, до складу якого входять ніжка і насадка з ножами. У багатьох моделях леза мають захисний ковпачок з пластика або металу, який потрібен для попередження розбризкування їжі. Насадка занурюється в продукти, на ніжці підбирається відповідний режим, після чого пристрій запускають в роботу. Щоб отримати перемелені страви, апарат слід утримувати в руці і занурювати в інгредієнти, які попередньо поміщають в будь-яку відповідну ємність.

Стаціонарні

Стаціонарна модель - це блендер з більш широким функціоналом і простим застосуванням. Даний вид складається з чаші і спеціальної підставки, яка оснащена двигуном і панеллю керування. Чаша зазвичай виготовляється з прозорого пластика. Всередині неї розташовується ніж, який перемелює продукти, поміщені в ємність. Що робить такий вид приладу, навіщо він потрібен? Його функції полягають в наступному:

  • приготування соусів та коктейлів;
  • подрібнення будь-яких твердих або м'яких продуктів;
  • збивання яєць, кремів;
  • нарізання продуктів;
  • замішування тіста.

Багато моделей мають спеціальні насадки для колення льоду або приготування картопляного пюре.

Комбіновані

Тепер розглянемо, що таке комбіновані види приладу. Подібна техніка виглядає як стаціонарний блендер, але її чаша розташовується знизу, а зверху знаходиться кришка та ручка з кнопками. За необхідності ручку можна знімати та оснащувати насадкою з ножами. У такому випадку вона перетворюється в ручну модель. До комплектації апарату часто входять вінчики або гаки для тіста, мірні склянки різних видів, млинки для спецій та кавових зерен.

Який з трьох видів краще - вирішувати тільки господині. Щоб розібратися, як вибрати блендер, ознайомтеся зі статтею за посиланням. Для купівлі апарату ви можете перейти в каталог нашого магазину та підібрати оптимальну модель з широкого асортименту. Ми пропонуємо якісні блендери від німецького виробника Braun, які можуть впоратися з будь-якими завданнями на кухні - https://braun-shop.com.ua/ua/bytovaya-tekhnika/pogruzhnye-blendery/. Вони швидко приготують тісто, яєчну масу, дієтичну їжу та будь-які інші страви, забезпечивши необхідну однорідність і консистенцію інгредієнтів.

Що краще - ручний або стаціонарний?

Перш ніж вибрати ту чи іншу модель, варто розібратися, що можна робити за допомогою блендера, які особливості та переваги мають різні види приладу. Розглянемо їх відмінності в таблиці.

Види

Плюси

Мінуси

Стаціонарний

Краще перемелює тверді інгредієнти

Обладнується кришкою, яка попереджає розбризкування при змішуванні

Має кілька швидкісних режимів і широкий функціонал

Може працювати без участі господині

Відрізняється габаритним розміром

Може перемішувати тільки в одній чаші (іноді в двох)

Коштує дорожче ручного виду

Використовується для приготування великих порцій

Ручний

Відрізняється компактними габаритами

Може використовуватися з будь-ємністю

Простий у догляді та експлуатації

Продається за більш доступною вартістю

Підходить для подрібнення та збивання невеликої кількості продуктів

Не завжди справляється з твердими інгредієнтами

Навантажує руку під час роботи

Викликає труднощі з отриманням однорідної консистенції

Швидко розряджається при роботі на акумуляторі

Відмінності від міксера та кухонного комбайна

Після того як ми дізналися, що таке блендер і що можна робити різними видами пристроїв, розглянемо його відмінності від міксера та кухонного комбайна. Головне призначення міксера - змішування продуктів. Прилад може перемішувати будь рідкі та напіврідкі страви, але не справляється з твердими інгредієнтами. Блендер потрібен, щоб не тільки змішувати, але й подрібнювати, а також рубати та шаткувати продукти. Перейдіть на нашу статтю за посиланням та більш детально дізнайтеся про те, чим відрізняється блендер від міксера.

міксер та кухонний комбайн Браун

Кухонний комбайн виконує ті ж самі функції, що і блендер, але може мати додаткові насадки, які розширюють його функціонал. Завдяки своїм габаритам він здатний готувати більші порції, а також виконувати кілька різних завдань одночасно. Блендер більш компактний і подрібнює інгредієнти в менших обсягах. Більш докладно про те, чим відрізняється блендер від кухонного комбайна, читайте за посиланням.

Якщо розібратися, що робить блендер, навіщо він потрібен та які функції виконує, це дозволить обзавестися надійним і зручним помічником на будь-якій кухні. Прилад значно спростить підготовку, зробить ваш раціон більш різноманітним і смачним.