Міксер - корисний помічник на кухні, що дозволяє готувати справжні шедеври кулінарії навіть з обмеженого набору продуктів. Що таке міксер, знає будь-яка господиня, але далеко не кожній знайомі його будова, види та критерії вибору. Але ж тільки правильно підібраний апарат здатний полегшити задачу з приготування їжі та перетворити продукти в пишну однорідну суміш, збагачену киснем. У нашій статті ми розповімо про особливості сучасних міксерів та навчимо, як правильно вибрати прилад, не переплачуючи за непотрібні функції.

Що таке міксер, його будова та принцип роботи

Навряд чи якась інша кухонна техніка так активно займала розуми винахідників, як це робив прилад для збивання. Починаючи з 1856 року, на міксери з різною конструкцією було видано понад 1000 патентів. У своєму сучасному вигляді апарат з електричним двигуном придуманий в 1908 році інженером Гербертом Джонсоном. Через 7 років він став стандартним обладнанням для пекарень, а в 1919 році був запропонований споживачам в якості засобу для приготування їжі в домашніх умовах.

Перш ніж розібратися, як вибрати дійсно хороший міксер для дому, з'ясуємо, що являє собою цей прилад. Міксером називають пристрій для змішування інгредієнтів до створення однорідної маси. Апарат відмінно справляється як з твердими, так і з рідкими продуктами. Ним можна збивати яйця та вершки, замішувати пишне тісто, готувати коктейлі, омлети, пюре.

Стандартні моделі для дому складаються з пластикового корпусу, всередині якого розміщується електричний двигун. При запуску редуктор приводить в дію два вінчика-збивача, які швидко змішують будь-які інгредієнти. Однорідність отримуваної маси забезпечується за рахунок особливого розміщення вінчиків, лопаті яких під час обертання переміщаються по пересічних напрямах.

Зазвичай разом з приладами постачаються вінчики та гачки для замішування тіста, але окремі моделі оснащуються допоміжними насадками, які дозволяють не просто збивати рідкі інгредієнти, але і працювати з сипучими продуктами. Бувають міксери з подрібнювачем, чашею, блендерною ніжкою - нижче ми з'ясуємо, який з них краще, і дамо поради, як правильно вибрати апарат під ваші потреби.

Типи міксерів

За способом експлуатації міксери бувають стаціонарними та ручними. Перші, в свою чергу, можуть бути побутовими або з системою планетарного змішування. Щоб вибрати кращий прилад, потрібно враховувати, що кожен його різновид має свої особливості та технічні характеристики.

Ручні міксери

Як зрозуміло з назви, ручний міксер - це прилад, який при змішуванні утримують в руках. Він має компактні розміри та легко поміщається в кухонному ящику або шафі. У корпусі апарату передбачена ручка, яку потрібно захоплювати для управління та маневрування в процесі приготування.

До переваг ручних міксерів відносять:

  • доступна ціна;
  • малі габарити;
  • мобільність;
  • простота в догляді.

Якщо розглядати, якої потужності повинен бути міксер, відзначимо, що ручні моделі є малопотужними, розрахованими на 0,2-0,5 кВт. Вони не зможуть замісити круте тісто, але підійдуть для збивання яєць, приготування кремів або бісквіта для кондитерських виробів. Головне - підібрати зручну ємність з високими стінками, які дозволять уникнути розбризкування.

Стаціонарні міксери

Стаціонарний міксер оснащується незнімною чашею для змішування. При роботі він практично не потребує втручання господині - досить завантажити продукти в ємність, вибрати відповідний режим і запустити апарат. Все інше він зробить сам. Завдяки такому рішенню користувач може спокійно залишати його увімкненим без нагляду, присвячуючи час збивання іншим заняттям по дому.

Основними перевагами пристроїв є:

  • розширений функціонал;
  • можливість обробляти масу великого об’єму;
  • самостійне змішування без участі людини.

Стаціонарний апарат більш потужний - до 0,7 кВт. Це дозволяє йому вирішувати складні завдання на кухні, наприклад, готувати круте тісто, подрібнювати шоколад та горіхи. За необхідностю можна вибрати модель з функцією обертання чаші, завдяки якій інгредієнти змішуються швидше і однорідно.

Міксери планетарного типу

Планетарні апарати є різновидом стаціонарного міксера. Їх відмінна риса - обертання не тільки насадки, але і приводу. Вінчик обертається в один бік, а привід - в інший, що забезпечує більш повноцінне перемішування продуктів. Рух елементів здійснюється за принципом обертання планет, від чого прилад і отримав таку назву.

Пристрої планетарного типу відносяться до професійних моделей і можуть заміняти іншу кухонну техніку. Багато з них здатні виконувати функції не тільки мішалки, але і м'ясорубки, тертки, кавомолки. Купівля приладів буде виправданою, якщо ви багато готуєте і часто робите випічку. Планетарні міксери є відмінними тістомісами та можуть якісно замішувати тісто без утворення грудочок борошна.

Як вибрати міксер

Коли ми вибираємо міксер, то частіше керуємося його ціною або зовнішнім виглядом. Однак не потрібно забувати, що всі прилади розрізняються за потужностю, функціоналом та комплектацією. Саме ці критерії слід враховувати при купівлі.

Вибираємо потужність та швидкісні режими

Від правильно підібраної потужності залежать продуктивність апарату та швидкість обробки продуктів. Вибирати пристрій слід виходячи з намічених завдань:

  • моделі на 0,2-0,25 кВт добре змішують легкі та м'які інгредієнти, підходять для вершків, крему, коктейлів;
  • прилади до 0,5 кВт зручні для готування на кожен день і можуть збивати більш щільне тісто;
  • якщо ви вирішите вибрати планетарний апарат, для періодичного застосування краще взяти модель на 0,6 кВт, для щоденного - від 0,9 кВт.

Ручні апарати мають від 2 до 16 швидкостей, стаціонарні - в межах 2-10. Чим більше режимів, тим простіше підбирати найбільш оптимальний з них. Разом з тим, велика кількість швидкостей підвищує ціну пристрою. Якщо ви готуєте нерегулярно, не потрібно вибирати дуже просунутий міксер і переплачувати за нього - зазвичай господаркам досить 2-5 швидкісних режимів.

Які матеріали корпусу і чаші краще

У більшості випадків корпус міксера виготовлений із пластику, але ви можете вибрати дорогі моделі з інших матеріалів. Пластик дозволяє здешевити прилад, зробити його більш легким для зручного застосування. При цьому хороший апарат не повинен пахнути пластмасою, скрипіти або вібрувати.

Корпус зі сталі частіше застосовується в стаціонарних пристроях. Такі моделі відрізняються кращою стійкістю, добре виглядають, мають більш високу міцність. Однак їх ціна вище пластмасових. Скло в виготовленні міксерів використовують для чаші. Скляні ємності екологічні, мають привабливий вигляд, але плануючи вибрати таку модель, потрібно пам'ятати про їх підвищену крихкість.

Як вибрати об’єм чаші

В середньому об’єм чаші варіюється від 1 до 6 літрів. Щоб вибрати підхожий прилад, бажано орієнтуватися на склад вашої сім'ї і ті обсяги продуктів, які потрібно змішувати за один раз:

  • для родини з 2-3 чоловік можна вибрати апарат з чашею до 2,5 л;
  • для 4-6 домочадців підійде пристрій до 3,5 л;
  • для великої родини з 7 та більше осіб краще вибрати габаритну ємність до 5-6 л.

Насадки для міксера

Міксери комплектуються різними аксесуарами, які легко знімаються для очищення. Одні потрібні для збивання рідких компонентів, інші - для густих та сипучих. Перш ніж вибрати ту чи іншу модель, варто поцікавитися її комплектацією. Разом з приладом можуть постачатися наступні насадки: 

  • вінчик - зручний для збивання найрізноманітніших інгредієнтів;
  • гак - для замішування тіста;
  • біттер - лопатка в планетарних пристроях, яку можна вибрати для глазурі;
  • диск - для створення соусів, мусів, пюре;
  • блендерна ніжка - працює за принципом ручного блендера;
  • подрібнювач - чаша з ножами, яку варто вибрати для приготування м'ясного фаршу, подрібнення твердих продуктів;
  • насадка-сито - застосовується, щоб просіяти борошно, перетерти ягоди.

Додаткове обладнання та функції міксерів

З кожним роком міксери удосконалюються та набувають нових функцій, тому сьогодні користувачі можуть вибрати по-справжньому просунуті прилади, наділені широким спектром додаткових можливостей:

  • Турборежим - на короткий час прискорює рух насадок і зазвичай потрібен при завершенні роботи для більш швидкого перемішування або помелу. 
  • Імпульсний режим - дозволяє приладу змішувати з короткими перервами. Таку модель варто вибрати, якщо необхідно подрібнювати тверді продукти.
  • Повільний старт - забезпечує плавне збивання для виключення бризок.
  • Нагрівання - оснащується індукційною плитою, що знаходиться у внутрішній частині чаші.
  • Ваги - розміщуються на підставці та дозволяють з точністю відміряти кількість інгредієнтів.

Якщо ви сумніваєтеся, який міксер краще вибрати для дому, звертайтеся до послуг нашого інтернет-магазину. Ми займаємося продажем високоякісних приладів від компанії Braun та пропонуємо широкий вибір моделей під будь-які потреби домогосподарки. У нас можна купити ручні та стаціонарні апарати, виготовлені із застосуванням унікальних технологій та розробок. Якщо вам потрібно швидко збити яйця, приготувати смузі або крем для тортів, міксери Браун ефективно впораються з будь-якими завданнями!